на живо

ИСТОРИЧЕСКО! Българин е новият крал на баскетболна Европа (ВИДЕО)

Александър Везенков бе избран за най-полезния играч на редовния сезон в Евролигата

ИСТОРИЧЕСКО! Българин е новият крал на баскетболна Европа (ВИДЕО)

Българин пренаписа историята на баскетболна Европа! Направи го с класа, стил и императорски дух!

От днес, България, която отдавна не е сред най-добрите на баскетболната карта на Стария континент, има най-добрият играч в най-силния европейски клубен турнир - Евролигата!

Името на Александър Везенков бе увековечено на церемония в Каунас, ден преди началото на финалната четворка в турнира, а наградата му за MVP на редовния сезон Везенков получи лично от президента на Евролигата – сръбската легенда Деян Бодирога.

Вижте кадрите от церемонията в Каунас ТУК:

Това е исторически момент не само за България, но и за 27-годишното крило на гръцкия гранд Олимпиакос. Везенков беше почетен пред погледа на най-близките си хора и своите най-верни фенове - родителите му Сашо и Янка, и сестра му Михаела.

Само преди броени дни Александър Везенков беше удостоен с другото най-престижно индивидуално отличие в Евролигата: наградата за Най-добър реализатор през турнира, която носи името на легендарния американец Алфонсо Форд, починал преди почти две десетилетия от левкемия.


Освен това, за втора поредна година, българинът намери място и в Идеалната петица на редовния сезон на Евролигата.

Александър Везенков е 17-ият носител на наградата за най-полезен играч на редовния сезон в Евролигата, която се връчва от сезон 2004/2005 в надпреварата. Единственият, който е печелил трофея за MVP два пъти в кариерата си, това е Антъни Паркър. Американецът го постига през 2004/2005 и 2005/2006 като лидер на Макаби (Тел Авив).

Само Александър Везенков и французинът Нандо Де Коло (през 2016-а) обаче са успявали да достигнат, както до MVP наградата, така и до реализаторския приз в един и същ сезон. Освен това, Везенков е третият баскетболист в историята на Олимпиакос, който стига до приза за MVP на редовния сезон. Преди него това постигат Милош Теодосич и Василис Спанулис.

Високият 206 см стрелец прави нечовешки неща на терена в последните 12 месеца. Везенков изведе Олимпиакос за първи път до първото място в редовния сезон и прати отбора си във финалната четворка на Евролигата за втора поредна година.

Спортист №1 на България за 2022 г. има средно по 17,2 точки, 6,8 борби и 1,8 асистенции за 38 изиграни мача до момента в Евролигата. Това му донесе и коефициент на полезно действие от 21,2 точки, което пък го превърн и в заслужения носител на MVP на редовния сезон.

Везенков обаче иска още. Утре вечер в Каунас българинът ще поведе съотборниците си от Олимпиакос в полуфиналта битка срещу Монако. Началото е в 18:00 часа. Вторият полуфинал противопоставя Барселона и Реал Мадрид от 21:00 часа.