на живо

Георги Градев пред bTV: Михайлов трябва да влезе в затвора

Кръвта от улицата е по неговите ръце и на никой друг, категоричен е адвокатът

Георги Градев пред bTV: Михайлов трябва да влезе в затвора
Парламентарна комисия изслушва днес Борислав Михайлов. Президентът на БФС е призован на заседанието на комисията за младежта и спорта, за да внесе яснота по мотивите за искането мачът срещу Унгария да се играе при закрити врата.
 
Пред bTV, вносителят на жалбата срещу решението за преместване и затваряне на двубоя за зрители - Георги Градев, обяви, че кръвта от протеста миналия четвъртък, е изцяло по ръцете на Михайлов и призова за негов арест.
 
"Още ден след това, като че ли започнаха различни структури да се самосезират, да искат разследвания, неща, които не са от вчера и от днес, но започнаха след този въпросен двубой.
 
Какво ви говори отношението и поведението на управляващите на Българския футболен съюз. Борислав Михайлов не го видяхме на стадиона, това не е някаква изненада поне според мен. Видяхме Емил Костадинов, видяхме Георги Иванов, Лечков, хора, които казаха първо, че не намират за проблем, онова, което се е случило, не знаят какво се е случило, те са били на стадиона и другото което, че вината не е тяхна. Какво ни говори това? 
 
Искам да ви дам един пример от историята, аз много обичам историята, защото тя ни показва как да се справим с бъдещето, как да взимаме решения. В Румъния застреляха Чаушеску, ние не застреляхме Тодор Живков, виждате къде е Румъния, къде е сега.
Разбира се, не казвам да застреляме Борислав Михайлов, но казвам да го арестуваме и да го приберем в затвора, за да може никога повече да няма друг Борислав Михайлов.
 
Снимка: Lap.bg
И всеки, който дойде във футбола след него, тъй като не забравяйте, футболът не само в България е социален феномен, а в цял свят, всеки, който дойде - има отговорност, която дори е по-голяма от тази на министъра на спорта.
 
Позицията на председател на футболна федерация е много по-важна в нашата държава, отколкото позицията на министъра на спорта и затова трябва много внимателно да следим кой идва, какво държи и да му го контролираме.
 
За да можем да го направим, трябва да създадем история. Историята е една – Михайлов трябва задължително да влезе в затвора. Задължително! Това е знак за бъдещите поколения", категоричен е юристът.
 
Според него, ако у настоящите управляващи е имало морал, е нямало да се стигне до последните събития.
 
"Какво имам предвид – видяхте организация, фенове. Видяхте, че СДВР казва, че ще стане страшно, че има проблем. Макар, че те не казаха: "Не пускайте феновете на стадиона".
 
Трябва да се разграничат нещата. Но ако Борислав Михайлов и кликата около него – Лечков, Костадинов и всички други пропадняци имаха морал, те щяха да си подадат оставките, за да нормализират обстановката преди мача, за да позволят на българския народ да влезе на стадиона и за пръв път от много години да имаме пълен стадион от 43 000 души, каквато беше заявката от фен организациите, които щяха да отидат да подкрепят футболистите.
 
Видяхте, изпуснахме победата над Унгария защото нямаше 12-и играч на стадиона, а Илиан Илиев е марка за качество. Това е все едно вие да сложите Преслава – любимката на Боби Михайлов да тренира националния отбор и изведнъж да я смените с истински професионалист като Илиан Илиев.
Разбира се, че ще има огромна промяна, а те не искаха тази промяна да се случи. Аз не мога да си представя, че хора, които преди 30 години са играли пред 43 000 на "Васил Левски" не искат да позволят на поколения след тях да изпитат същата тръпка, тъй като ние щяхме за първи път да напълним стадиона, но те не позволиха.
 
Снимка: Lap.bg
Една оставка на Михайлов преди мача и нямаше да има всичките тези проблеми. Кръвта от улицата е по ръцете на Борислав Михайлов и на никой друг и той трябва да понесе пълната отговорност. Ако има държава и ако има сериозна прокуратура, този човек трябва да е в затвора. Защо? Най-вече заради черно тото", каза още в интервю за bTV Георги Градев.
 
Очаквайте цялото интервю на Станимира Атанасова с Георги Градев.