на живо

Илиян Филипов: За две седмици мога да осигуря 9 милиона за Ботев

Ако протестът срещу БФС беше в Пловдив, щеше да е много по-страшно, смята бизнесменът

 

"Мога да осигуря 8-9 млн. лв. бюджет за Ботев, което ще даде възможност на клуба да се бори за първото място и всяка година да участва в Европа, заяви в интервю за БГНЕС Илиян Филипов, строител на стадион "Христо Ботев" в Пловдив.

"Категорично казвам, че при не повече от две седмици работа ще консолидирам сериозно пловдивския бизнес и бюджетът на отбора ще бъде осигурен. Говоря за бюджет в рамките на 8-9 милиона.

При правилно управление това ще е клуб, който трябва да се бори за първо място или всяка година да участва в Европа", заяви Филипов, отговаряйки на въпрос дали има кой да издържа клуба, ако собственикът Антон Зингаревич се оттегли.

Бизнесменът призна, че е в конфликт със сегашното ръководство на "канарчетата", но разкри, че финансовото състояние на клуба е стабилно.

 

"Доста пари съм дал за Ботев. Помагали сме, ще помагаме пак, но в момента имаме малко търкания с ръководството. Виждам неправилни неща, които се правят.

Опитах се по някакъв начин да ги изкажа нещата, но хората се обърнаха против мен. Аз съм се отдръпнал в момента и съм ги оставил. Докато тези хора управляват клуба, аз съм казал никой да не ме търси мен за помощ".

"Ако протестът срещу БФС беше в Пловдив, щеше да е много по-страшно", сигурен е Филипов. След кървавите сцени в центъра на София президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка.

"При 24-часов режим на работа, можех да освободя стадиона.„

Но аз съм пловдивчанин и си обичам града. Това, което се случи в София, в Пловдив щеше да е в много по-големи мащаби", заяви Илиян по повод на ексцесиите преди по време и след България и Унгария през ноември.

БФС искаше да измести двубоя от София за Пловдив заради планирания протест срещу ръководството на централата, но Филипов отказа да премести строителната техника, което предизвика остър конфликт между двете страни. В крайна сметка срещата се проведе в София.

„Ще ви обясня защо - разбрах от охранителна полиция, че те искат да ограничат периметъра на стадиона отвън по улиците. А имаме две улици "Богомил" и "Варшава". Там са само блокове с паркинги и коли. Там нямаше как да влезе полиция между феновете. Това всичко щеше да бъде запалено. В Пловдив щеше да стане много по-страшно от това, което се случи в София. Това беше една от причините, поради които отказах", обясни мотивите си Филипов.