на живо

"Успех на Гонзо, но посоката е само надолу"

Съжалявам, че мнозинството делегати явно са доволни от текущото състояние на най-обичания спорт у нас, коментира бивш вицепремиер

"Успех на Гонзо, но посоката е само надолу"

Бившият служебен заместник министър-председател в двете правителства на Стефан Янев и на Гълъб Донев - Атанас Пеканов, коментира Конгреса на БФС, на който още на първи тур бе избран Георги Иванов-Гонзо за наследник на Боби Михайлов.

Пеканов, който е бивш министър по управление на европейските средства и бивш служител на Европейската централна банка, бе предложен от Димитър Бербатов за член на неговия Изпълнителен комитет.

Ето какво написа той Facebook профил си:

Снимка: Lap.bg

"Помня като вчера гола на Мартин Петров срещу Холандия под обилния дъжд на "Васил Левски", попадението на Даниел Боримиров срещу Шалке. Тогава имаше големи европейски вечери и на ЦСКА и други от легендарните ни отбори. Това са незабравими спомени за много българи. За съжаление, това са в общи линии последните големи позитивни емоции за футболните фенове у нас, с изключение на някои от постиженията на Лудогорец, които не искам да омаловажавам.

В последните 15-тина години посоката е само една - надолу. Националният отбор премина от състояние, в което мереше сили наравно с отбори като Чехия, Хърватия и Белгия (държави със сходно по размер население, които междувременно станаха сред най-силните отбори в света) до това да играе на кантар с Люксембург, Беларус и Гибралтар. Клубните отбори, с изключение на Лудогорец, не успяват да надграждат. Българските футболисти в чужбина също не са много. Не бих казал, че и инфраструктурата е в перфектно състояние.

Благодаря на Димитър Бербатов и екипа му, че ме поканиха евентуално да бъда част от техния Изпълком. Те са хора, които могат да заразяват с ентусиазма и отдадеността си и да служат за пример за младите хора в България, и които искат футболът ни да е силен и на международно ниво. Защото сами са постигнали много и са видели всичко в този спорт.

Снимка: Lap.bg

Вярвам, че с този екип, съставен от професионалисти и уважавани хора от различни сфери, със знания, опит и качества, можеше да се помогне на българския футбол - да дадем увереност и мотивация, както и чисто техническата и управленска работа, така че България да се завърне на едно по-достойно място.

Съжалявам, че мнозинството делегати явно са доволни от текущото състояние на най-обичания спорт у нас и решиха да продължим с още от същото.

Снимка: Lap.bg

Едва ли управленските кадри, които са управлявали и досега, ще предоставят нещо кой знае колко различно - ако ще да чакаме и десет години в надграждане на победите над Гибралтар.

Все пак успех на Георги Иванов. Всички обичаме футбола и искаме състоянието да е друго. Дано досегашният технически директор на БФС да успее да осъществи радикална промяна в управлението, която е необходима, за да се отлепим от абсолютното дъно, до което достигнахме".