на живо

В Сърбия за България: Празнуват убийство! Величаят терорист!

Кой е Владо Черноземски и защо в Пловдив издигнаха плакат с неговото име?

 

Футболният мач между България и Люксембург (0:0) от Лигата на нациите не предизвика вълнение, но един плакат, издигнат от феновете на стадион "Христо Ботев" го направи.

"Бог прощава, Черноземски - не", гласеше транспаранта, който разбуни духовете на Балканите. 

Очаквано най-голям отзвук се получи в Сърбия, тъй като Владо Черноземски е физическият убиец на краля на Югославия Александър I Караджорджевич през октомври 1934 г. в Марсилия. 

"Скандал с епични размери в съседство и огромна омраза към сърбите: Празнуват смъртта на сръбския крал и величаят фашиста, който го уби" - е заглавието на "Курир".

 

"Скандално: Българските фенове величаят терорист и убиец" - пише "Новости".

"Нов скандал при съседите: Българи празнуват смъртта на крал Александър Караджорджевич" - се казва в публикацията на "Еспресо". 

В част от публикациите дори се призовава за действие от страна на сръбското посолство у нас. 

Кой е Владо Черноземски? 

Той е роден като Величко Димитров Керин в днешен Велинград през 1897 г. Учи до 4 клас, след това отбива военната си служба в Пловдив. От 1922 г. е част от ВМРО, като бързо се отличава с безстрашие и смелост по време на борбите със сръбските войски в окупирана Македония. 

Осъждан е за убийствата на депутата Димо Хаджидимов (1924 г.) и на считания за предател във ВМРО Наум Томалевски (1930 г.). Първия път успява да избяга от затвора, въпреки смъртната присъда, а втория е амнистиран. 

Заминава като инструктор в хърватската организация "Усташа" на Анте Павелич. Тя и ВМРО са в тясно сътрудничество срещу властта на кралство Югославия преди и по време на Втората световна война.