на живо

В Сърбия за България: Празнуват убийство! Величаят терорист!

Кой е Владо Черноземски и защо в Пловдив издигнаха плакат с неговото име?

 

Футболният мач между България и Люксембург (0:0) от Лигата на нациите не предизвика вълнение, но един плакат, издигнат от феновете на стадион "Христо Ботев" го направи.

"Бог прощава, Черноземски - не", гласеше транспаранта, който разбуни духовете на Балканите. 

Очаквано най-голям отзвук се получи в Сърбия, тъй като Владо Черноземски е физическият убиец на краля на Югославия Александър I Караджорджевич през октомври 1934 г. в Марсилия. 

"Скандал с епични размери в съседство и огромна омраза към сърбите: Празнуват смъртта на сръбския крал и величаят фашиста, който го уби" - е заглавието на "Курир".

 

"Скандално: Българските фенове величаят терорист и убиец" - пише "Новости".

"Нов скандал при съседите: Българи празнуват смъртта на крал Александър Караджорджевич" - се казва в публикацията на "Еспресо". 

В част от публикациите дори се призовава за действие от страна на сръбското посолство у нас. 

Кой е Владо Черноземски? 

 

Той е роден като Величко Димитров Керин в днешен Велинград през 1897 г. Учи до 4 клас, след това отбива военната си служба в Пловдив. От 1922 г. е част от ВМРО, като бързо се отличава с безстрашие и смелост по време на борбите със сръбските войски в окупирана Македония. 

Осъждан е за убийствата на депутата Димо Хаджидимов (1924 г.) и на считания за предател във ВМРО Наум Томалевски (1930 г.). Първия път успява да избяга от затвора, въпреки смъртната присъда, а втория е амнистиран. 

Заминава като инструктор в хърватската организация "Усташа" на Анте Павелич. Тя и ВМРО са в тясно сътрудничество срещу властта на кралство Югославия преди и по време на Втората световна война. 

Черноземски вече си е извоювал славата на най-срашният терорист в Европа по това време. На 9 октомври 1934 г. югославският крал Александър I Караджорджевич е на официално посещение във Франция. Първоначалният план е убийството му да се извърши от хърватина Мийо Крал, но в крайна сметка спусъка натиска Черноземски, а Александър Караджорджевич умира на място. 

Именно връзката с "Усташа" кара сърбите да наричат роденият във Велинград атентатор "фашист". Организацията на Анте Павелич ще бъде основен проводник на идеите на Хитлерова Германия на Балканите по време на Втората световна война. 

Днес улици във Велинград и Благоевград носят името на Владо Черноземски.