на живо

Осъдиха на затвор бивш боксьор за изнасилване

Дамир Шкаро ще попадне зад решетките през следващите 2 години.

Бившият боксьор Дамир Шкаро няма да се радва на свободата си в близко бъдеще. Хърватинът беше осъден на 2 години затвор, след като бе признат за виновен в сексуален тормоз над секретарка, съобщават медиите в страната. Той ще трябва да заплати и 3787 евро за разноски по делото.

Срещу него бе подадена жалба от лекар, който е консултирал жертвата. Според информацията инцидентът се е случил в началото на август през 2019 година, когато Шкаро е изнасилил своята секретарка в офисите на Autoclub Siget, който е един от най-големите автоклубове в Хърватия.

Жената е дала показания и е описала подробно изнасилването. Според нея той я е хванал през кръста и пъхнал лявата си ръка под нейната рокля. Впоследствие тя е успяла да се отскубне за момент и му казала да спре, но тогавашният президент на Autoclub Siget не я послушал и продължил.

 

„Сложи едната си ръка на гърба ми, а другата пъхна под роклята ми. Молех го да спре, а той каза и заяви, че ще прави каквото иска, че ще ме хвърли на леглото в стаята и ще ме изнасили“, гласят показанията на жертвата. По нейни думи бившият спортист направил опит да се извини след края на фаталната случка. Освен това негов приятел предложил на жената 80 000 евро, за да бъде потушена скандала.

Шакро бе арестуван на 4 септември 2019 г, а по време на процеса отрече вината си, независимо, че беше разобличен от експертизите и медицинските заключения. Той е участник на 3 олимпиади – през 1980 г. в Москва, през 1984 г. в Лос Анджелис и през 1988 г. в Сеул. В южнокорейската столица печели бронза в полутежка категория.

След края на активната си спортна кариера 63-годишният Шакро поема по пътя на политиката. Той става член на партията „Хърватски демократичен съюз“. През 1995 г. е част от хърватския парламент. Твърди се, че бившият боксьор е бил много близък с хърватския президент Франьо Туджман.