на живо

Каменова пред bTV: Бяхме отписали медала, решението е прецедент в световния бокс!

Българката се окичи с бронз в Ню Делхи 72 часа, след като й беше присъдена загуба

По възможно най-драматичния начин Светлана Каменова успя да стигне до отличие на световното първенство по бокс в Ню Делхи.

Българската боксьорка спечели бронзов медал в кат. до 57 кг след декласиране на съперничката й – Лин от Тайван, която с нечисти действия стигна до успеха над Светлана с 3:2 съдийски гласа на 1/4-финалите.

Българката получи отличието си 72 часа, след като й беше присъдена загуба.

Пред bTV националката беше категорична, че взетото решение е прецедент в историята на световния бокс.

"Бяхме отписали медала и трябваше да се върнем в залата на следващия ден. Аз още не мога да повярвам какво се случи, защото това е прецедент в боксовата история. Няма как да го асимилирам", признава пред медията ни Светлана. В ролята на оператор пък влезе Станимира Петрова.

За българската боксьорка това е второ отличие от световно първенство по бокс при жените, след като през 2012-а отново печели бронз. След драмата в Индия, медалистката ни е убедена, че справедливостта, която възтържествува, е стъпка на IBA да остане в олимпийското движение през 2028-а:

"Показва се страхотен прогрес. Мачовете се преглеждат, което дава сигурност на състезателите и треньорските екипи, че когато един се е раздал в тренировъчния процес, то това ще бъде забелязано", споделя гордостта ни.

С бронзово отличие на Каменова страната ни е сред 18-те страни, които печелят медал от световното първенство.

"Още в началото, по време на загрявката, Борислав Георгиев забеляза, че съперниците използват нечисти прийоми. На ринга има рефер, който контролира нещата. Сметнахме, че е някаква моментна тактика. Не обърнахме внимание. Бях подготвена във всеки един аспект – тактически, но това не го очаквах. Тези "глави", които получавах, ме разконцентрираха", коментира Каменова.

Нещо повече – в първия рунд най-ясно се забелязва, че Лин не се позовава единствено на боксовите умения, а използва прийоми, за да стигне до победата с 3:2 съдийски гласа:

"След първия рунд бях в много тежко състояние, почти в нокдаун. Мотивацията, че съм по-добра, ме задържа докрай да се боря."

Следващата голяма битка пред боксовите ни националки са европейските игри в Краков през юни, които са и континентална квалификация за олимпийските игри в Париж догодина:

"Сега ни предстои европейска квалификация. Целият отбор сме се мотивирали да дадем максимума. Виждаме прогреса. Борислав Георгиев и Роман Цветков постоянно се стараят да обогатяват нашите боксови умения. Това е пътят. Нашата цел е олимпиадата и да можем да представяме България на възможно най-високото ниво", категорична е Каменова.