на живо

Палачът на Лудогорец посвети победата на починалия си баща (ВИДЕО)

Барт Вербрюген от Андерлехт: В ръкавиците си винаги крия последното писмо от татко

Палачът на Лудогорец посвети победата на починалия си баща (ВИДЕО)

Барт Вербрюген – запомнете това име. Твърде вероятно в най-скоро време този младеж да стане един от най-добрите вратари в света. Все още не го е постигнал, но има всички качества да го осъществи.

Барт Вербрюген от Андерлехт се превърна в палача на Лудогорец, след като препарира един след друг трима играчи на българския шампион при изпълнението на дузпите в мача-реванш от плейофите на Лигата на конференциите.

 

Снимка: Reuters

Благодарение на него, Андерлехт е на осминафинал, а 20-годишното момче влезе в историята на евротурнирите като първият вратар от 35-години насам, който спасява три поредни дузпи и не допуска топка в мрежата си при 11-метровите наказателни удари след 120 минути игра.

След мача с Лудогорец, нидерландецът Вербрюген посвети победата на своя отбор на починалия си баща. Таткото Коен Вербрюген издъхва внезапно от масиран инфаркт през лятото на 2021 г., дни след като синът му Барт е парафирал професионален договор с Андерлехт.

Любовта към футбола Барт наследява именно от покойния си баща. Вербрюген-старши също е бил вратар, но на аматьорско ниво в родината си. Когато наследникът му навършва 12, Коен и съпругата му решават да запишат детето си в една от прочутите школи за подрастващи – тази на Бреда. И там започва всичко.

 

Снимка: Reuters

Всичко дължа на баща си. Неговото последно писмо до мен крия в ръкавиците си всеки път, когато излизам на терена. Моят успех днес е триумфът на моя баща на небето. Знам, че той е някъде там, гледа ме отвисоко, гордее се с мен, но и е много критичен, защото аз мога много повече“, казва героят на белгийците, който през лятото вероятно ще облече екипа на английския гранд Ливърпул.

На 17, Барт Вербрюген подписва първият си професионален договор и той е с мъжкия отбор на родния му клуб Бреда. Въпреки това, през сезон 2020/2021 той не записва нито минута в игра. Част е от юношеския и младежкия национален тим на Нидерландия, но и там не е титуляр, доста често е твърда резерва.

 

Снимка: Reuters

Година по-късно обаче той парафира с Андерлехт срещу 300 000 евро. В момента цената му официално е двойна, а след извънземното му представяне и трите спасени дузпи в двубоя с Лудогорец, се говори, че всеки, който иска Барт в редиците си, ще трябва да започне наддаването от 2 млн. евро нагоре.