на живо

Инфаркт погуби 9-кратен световен шампион (ВИДЕО)

Юрий Корольов си замина от този свят на 60-годишна възраст

Инфаркт погуби 9-кратен световен шампион (ВИДЕО)

Светът на спортната гимнастиката потъна в скръб. От този свят си отиде една от емблемите в този спорт Юрий Корольов. За смъртта на руснака оповестиха от местната федерация, а според информацията става дума за инфаркт. Той почина на 60-годишна възраст.

Федерацията по спортна гимнастика на Русия изказва съболезнования на семейството, близките и приятелите и възпитаниците на Юрий Корольов“, гласи посланието на централата.

Королов може да се похвали с редица постижения в активната си спортна кариера, като се състезава в многобой, халки, на земя, кон с гривни и успоредка. Срещу името на легендата личат 9 световни титли, като три от тях печели в Москва. Четири пъти завоюва златото в Монреал и още два в Ротердам. На сметката си има три сребърни отличия и бронз от шампионата на планетата.

Броят на медалите на от европейски първенства също е впечатляващ. Руснакът е петкратен шампион, а титлите си печели във Варна и Рим на два пъти, както и веднъж в Москва. Колекцията му се допълва от още седем сребърни и едно бронзово отличие на шампионат на Стария континент.

Юрий Корольов слага край на своята кариера през 1988 година, а след това е международен съдия. Награден е с орден „Червено знаме на труда на СССР“. За голяма изненада на всички той никога не е участвал на олимпийски игри, тъй като често страда от контузии. Все пак заема осмо място в класацията за най-велики гимнастици за всички времена.

Королов ще бъде погребан на 3 май (сряда).