на живо

ЦСКА, щанги, министерски кабинет: Кой е Радостин Василев?

Неговата партия МЕЧ влиза в 51-ия парламент

 

Изборите за 51-ви парламент отново разместиха политическите пластове у нас. Сред народните представители за първи път ще има такива от партия МЕЧ, която събра повече от 4%.

Лидер на политическата организация „Морал, единство, чест“ е Радостин Василев.

Той е бивш министър на Младежта и спорта в периода декември 2021 – август 2022 и в спортните среди е познат като юрист, занимавал се с доста от наболелите казуси в последно време.

Снимка: Lap.bg

Василев е на 39 години, роден е в Плевен и е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Основател е на адвокатска кантора, носеща неговото име.

 

В нея има и отдел „Спорт“, който се занимава с представителство на родни спортисти и клубове пред различни институции, в това число УЕФА, ФИФА, Международния спортен съд в Лозана, антидопингови централи.

Той набира популярност след 2008 г., когато е основен юрисконсулт на футболния ЦСКА след управлението на Александър Томов и „Титан“.

Снимка: bTV

Василев е и един от най-големите критици на управлението на Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. През 2018 г. той е част от екипа на Любослав Пенев, който е един от конкурентите на бившия вратар за президентския пост.

Той е адвокат на федерацията по вдигане на тежести след огромния допинг скандал през 2015 г., когато 11 наши тежкоатлети дадоха положителна проба за забранени вещества. Василев съдейства огромната глоба от половин милион долара да бъде отменена и „спасява“ лиценза на родната централа. Вместо 4 години наказание, на уличените ни щангисти е наложена забрана да участват в състезания само за 9 месеца.

 

Във футбола кантората на Василев е представлявала Кирил Десподов, Спас Делев, Борислав Цонев, Иван Караджов, Димитър Димитров – Херо, Ивелин Попов, Иван Иванов.

Василев влиза в политиката през 2020 г. като част от партията „Има такъв народ“. Той става министър на младежта и спорта на 13 декември 2021 г., като поема поста след служебния министър Андрей Кузманов.

Снимка: Lap.bg

По време на управлението си Василев влезе в конфликт с Българския футболен съюз и дори заплаши централата с отнемане на лиценз заради липсата на официални документи за бюджет, отчет и програма.

Инфраструктурата бе сред основните теми за Василев. Той смени ръководството на Национална спортна база, даде „зелена светлина“ за реконструкция на стадион „Българска армия“ и неколкократно заяви намерение да бъде възстановен спортен комплекс „Червено знаме“.

 

Василев направи и две от емблематичните срещи между държавата в негово лице и ръководствата на ЦСКА и Левски.

Снимка: Lap.bg

Той предаде поста на служебния министър Весела Лечева през август 2022 г. Преди това той излезе от „Има такъв народ“ с мотива, че зад лидера на партията Слави Трифонов стоят задкулисни интереси, а бъдещето на България е по-важно от лоялността към партията. Заедно с него ИТН и парламентарната група напускат още петима депутати. Решението им идва след изтеглянето на ИТН от управляващата коалиция, което според Василев не е било предварително съгласувано с депутатите.

 

Въпреки че шестимата отцепили се от ИТН депутати, включително Василев, подкрепят правителството във вота на недоверие от 22 юни 2022 г., той е успешен и кабинетът с премиер Кирил Петков пада.

На 12 април 2023 г. Василев става народен представител от коалиция ПП-ДБ. След скандален запис, който той разпространява и твърди, че е от националния съвет на „Продължаваме промяната“, на 26 май 2023 г. Василев решава да напусне парламентарната група.

Снимка: БГНЕС

През октомври 2023 г. учредява партия „МЕЧ“ (съкратено от Морал, единство, чест) в зала 3 на Националния дворец на културата (НДК), при учредяването се събират около 600 души.

Партията участва в Парламентарни избори в България (2024) и Избори за Европейския парламент в България (2024).

Снимка: БГНЕС

Не успява да влезе в 50-ото Народно събрание, но въпреки това постига достоен за него резултат.

Последвайте btvsport.bg за още новини във VIBER

Още видео и снимки от btvsport.bg и в INSTAGRAM

Още горещи теми от от btvsport.bg и във FACEBOOK