на живо

Фурията Симон Байлс се завръща на голямата сцена

Американката се оттегли от спортната гимнастика преди 2 години в Токио

Getty Images
 

Симон Байлс се завръща на сцената на спортната гимнастика. Голямата звезда на спорта ще участва на турнир US Classic, който ще се проведе в началото на август.

За американката това ще бъде първо състезание след нейното шокиращо оттегляне от спорната гимнастика в разгара на олимпиадата в Токио през 2021 година. Усмихнатата 142-сантиметрова фурия се отказа от участие на финалите в отделните уреди, а като причини изтъкна нейното ментално здраве и очакванията на целия свят, които чувства върху раменете си.

Снимка: Getty Images

US Classic се смята за генерална репетиция за националния шампионат на САЩ. С това си решение 26-годишната гимнастичка отворя вратата и към това дали ще бъде част от олимпийските игри в Париж.

 

Снимка: Getty Images

В последните години Байлс се превърна в емблема, макар че пътят й се оказа кошмарен. През 2021 г. тя разкри, че била жертва на сексуален тормоз на добилия популярност бившия доктор в националния тим на САЩ - Лари Насар. Той бе осъден на доживотен затвор след тежък процес, а американката бе сред основните свидетели по делото.

Това ще бъде второ завръщане за Байлс в спорната гимнастика, след като се оттегли между 2016 и 2018 г. 26-годишната гимнастичка е абсолютен феномен, като в нейната визитка личат седем олимпийски отличия, четири от които златни. Тя е най-успешният гимнастик в световните първенство със своите 25 медала, а 19 от тях са със златен оттенък. Байлс дели върха с Шанън Милър за най-много олимпийски отличия, спечелени от американска гимнастичка.

 

Снимка: Getty Images

На олимпиадата през 2016 г. в Рио де Жанейро имаше честта да носи американския флаг на церемонията по закриване.