на живо

"Героите си остават герои": Великият Стенмарк с нов подвиг! (ВИДЕО)

Шведът прави фурор в овчарския скок

 

Легендарният Ингемар Стенмарк - най-успешният състезател в историята на алмпийските ски при мъжете, изуми света и на 68 години.

Великият слаломист получи бурни аплодисменти на състезание по лека атлетика в Гьотеборг.

Там шведът не се състезава в обичайната си дисциплина, а в овчарския скок...

Стенмарк преодоля височина от 300 см на официално състезание на световното първенство по лека атлетика за ветерани, като постави нов личен рекорд.

"Героите си остават герои", написа Световната ски асоциация в своя акаунт Fis Alpine в платформата X и сподели видеото от скока на Стенмарк.

 

С преодолените 300 см, Стенмарк зае 8-о място в големия финал.

Оказа се, че вдъхновен от удивителния си сънародник Мондо Дуплантис, който спечели олимпийската титла в Париж 2024 със световен рекорд, преди година и половина Стенмарк е започнал активно да тренира овчарски скок.

Той не сполучи три пъти да скочи направо 315 см, което щеше да му отреди медал.

"Невероятен купон, велико", реагира пред шведския тв канал, отразил събитието, един от най-великите в историята на зимните спортове. "Имам толкова много тръпка и адреналин, че направо е невероятно.

Все едно отново съм на 20.

Някои хора на моята възраст ходят на фитнес, други играят падел, аз реших да се занимавам с овчарски скок. Първо в двора на къщата ми, после с треньор на стадиона недалеч от нас. Скачам и повече от 3 метра, но днес не беше моят ден."

Стенмарк е двукратен олимпийски шампион, има пет световни титли в ските и 86 победи в стартове за световната купа.

Само американската Микаела Шифрин е спечелила повече състезания за Световната купа в своята кариера.