на живо

Гладуваше в джунглата, днес има 350 милиона в банката (СНИМКИ)

На 44 Мани Пакиао иска да участва на олимпийските игри в Париж

На 44 години Мани Пакиао заяви шокиращо намерение - да участва на олимпийските игри в Париж догодина. Филипините внесоха официална молба до МОК да направи изключение за легендата на ринга.

Проблемът е именно възрастовата граница за олимпийските боксьори - 40 години. "Пакиао е в добра физическа форма. Неговият статут на боксова икона ще допринесе за увеличаване на популярността на спорта", уверява в писмото до МОК президентът на Олимпийската асоциация на Филипините Ейбрахам Толентино.

Мани Пакиао е смятан за един от най-добрите на всички времена. Той доминираше в световния бокс години наред и беше любимец на феновете. Пътят му към върха обаче не беше никак лесен.

Детството му не е никак лесно. Израства във филипинската джунгла, а семейството му е толкова бедно, че не може да си позволи дори ориз. Мани живее в стая с родителите си, сестра си и двама по-малки братя. Менюто включва предимно кокосови орехи. Баща му изхранва семейството, като продава дърва и плодове.

"Животът беше труден. Имахме само банани и когато спечелех малко пари, купувах ориз. Днес ядем каквото си поискаме", спомня си бащата на  боксьора.

Пакиао е едва на 15 години, когато отплава с кораб за Манила. "Когато дойде в залата, нямаше мускули. Не можех да очаквам, че един ден ще се превърне в истински боксьор. Но след шест месеца тренировки знаех, че ще стане световен шампион. Винаги беше дисциплиниран, учеше се бързо. Гледаше мачовете на Майк Тайсън и усвояваше тактиката. Майка му искаше да стане свещеник. Мани обаче знаеше, че родителите му не могат да финансират обучението му. Затова се отдаде на бокса", разказва първият му треньор.

Някога нямаше какво да яде, а днес не може да изхарчи парите си. Притежава имоти по целия свят. През последните години е изключително активен в политиката. Имаше амбиции да стане президент на Филипините, но се провали на изборите миналата година.

Пакиао е първият боксьор, станал световен шампион в осем различни категории. Включително в четири поред. Прякорите му са Manny и Pacman.

Той все още е един от най-добре платените спортисти на планетата, като състоянието му се оценява на 350 милиона евро. Той беше в списъка на най-влиятелните личности на списание "Тайм" за 2009 г., най-вече заради голямата си популярност и хуманитарна дейност във Филипините.

Тагове:

мани пакиао