на живо

Как украинските спортисти ще се пазят от руснаци на Игрите?

Местният олимпийски комитет с насоки

Спортистите на Украйна получиха специални насоки за отношенията, които трябва да демонстрират с представители на Беларус и Русия на предстоящите олимпийски игри в Париж през лятото на 2024 г. 

На своята официална страница в социалните мрежи от местния олимпийски комитет призоваха украинските атлети да се въздържат от комуникация по всички възможни начини и особено снимки. 

Индивидуални атлети на Русия и Беларус ще могат да участват в Париж под неутрален флаг и няма да бъдат част от официалните церемонии.

Олимпийският комитет на Украйна, с цел безопасност, препоръчва на представителите си да не участват в медийни изяви - интервюта и пресконференции, заедно със спортисти от Русия и Беларус. Не е препоръчително и да се снимат с тях, дори на почетната стълбичка. 

Не се одобрява каквато и да е комуникация с тези атлети - в и извън олимпийското село, а и в социалните мрежи. Препоръчва се спазването на максимално възможна физическа дистанция. 

За спортистите, които са част и от армията на Украйна, ще има специално разяснение за поведението, което трябва да спазват. 

От олимпийският комитет на Украйна подчертават, че тези мерки са свързани с физическата безопасност на спортистите. 

От началото на войната през 2022 г. украински и руски спортисти са се изправяли един срещу друг няколко пъти. Често в края или началото е липсвало поздрав между участниците.