на живо

Китай с 11 допингирани плувци в Париж 2024

Спортистите са хванати с триметазидин

 

Китай ще изпрати на олимпийските игри в Париж през това лято 11 плувци, които са дали положителни тестове за допинг през 2021 г. за забранено вещество, предаде АФП.

Американският вестник "Ню Йорк Таймс" и германската телевизия ARD съобщиха през април, че 23 китайски плувци са хванати с триметазидин - вещество, което може да подобри постиженията им.

Те обаче не са били санкционирани, след като Световната антидонг агенция (AMA) е заключила това, че те не са се допингирали, а са станали жертви на хранително натравяне. Американската антидопингова агенция (Usada) обвини Световната агенция в прикриване, а последната отговори, че това са "лъжи", които са "мотивирани политически".

По-голяма част от тези китайски плувци, които дадоха положителни проби през 2021 г., след това спечелиха медали на олимпийските игри в Токио. Сред тях е и звездата Чжан Юфей, която е специалистка на бътерфлай и спечели два медала в Токио, както и Ван Шун, който стана олимпийски шампион преди 3 години на 200 метра съчетано плуване.

 

Световната антидопингова агенция посочи на 25 април независим прокурор, който да разследва аферата с допинга, а от Китайската антидопингова агенция обещаха пълно съдействие и "нулева толерантност към допинга".

Снимка: Lap.bg

Триметазидинът е забранен за спортисти от 2014 г. с мотива, че може да подобри кръвообращението.