на живо

Кошмарно: Наш шампион се простреля с пистолет

Бившият биатлонист Красимир Анев е с опасност за живота

Lap.bg
 

Биатлонистът Красимир Анев е с опасност за живота, след като се е самопрострелял в корема със законно притежаван пистолет снощи около 19:00 ч. в района на язовир Дренов дол, съобщава БТА.

36-годишният Анев е откаран в столичната Военно-медицинска академия веднага след инцидента.

Бившият национал е участник в три поредни издания на зимни олимпийски игри: във Ванкувър 2010, Сочи 2014 и Пьончан 2018.

 

Той е европейски шампион в индивидуалната дисциплина на 20 км от Раибичи 2019, като има общо девет отличия от континентални първенства при мъжете.

През 2007 г. в Банско печели титлата в индивидуалната надпревара и при младежите.

Снимка: biathlon.bg

Анев има няколко призови класирания в топ 10 в стартове от Световната купа по биатлон, като четвъртото му място в масовия старт в Оберхоф на 11 януари 2015 г. е най-доброто представяне на български биатлонист в историята на Световната купа.

 

Анев сложи край на състезателната си кариера след сезон 2019/2020, след като заяви, че не може повече да работи с председателя на БФ Биатлон Екатерина Дафовска.

"7 години издържах! Не мога да се боря повече! Не мога да работя повече така с председателя на федерацията ни (б. ред. - олимпийската шампионка от Нагано 1998 Екатерина Дафовска)! Нямам бъдеще! Аз съм дотук! Трудно е да го кажа, но това е положението!", каза Анев на пресконференция в Пресклуб "България".

"Нямам сили да търпя това отношение на председателя. Всеки, който има различно мнение от това на председателя, бива репресиран. Много жестоко!... От 7 години за едни има, за други няма. Това е, защото не съм близък с председателя и с генералния секретар на федерацията. Явно трябва да даваме на хората, които работят от 08:00 до 17:00.", допълни европейският вицешампион по биатлон.

Впоследствие Анев получи ултиматум - или започва да работи с новите треньори на националния отбор, или приключва със спорта.

 

По същото време самоковецът разкри, че преди време от федерацията му дължали премии в размер на петцифрена сума. Той уточни, че няма проблем с новия селекционер, а само със стария.

Месец по-рано бе станало ясно, че скандалният руски треньор Александър Касперович ще поеме мъжкия ни национален отбор, а Дафовска разкри, че така иска да постигне едно обединение в тима сред Анев и другия ни основен биатлонист Владимир Илиев.

Снимка: sportal.bg

В лицето на Краси българският футбол губи един доста емоционален играч, но пък биатлонът печели шампион. Точно така! Анев е роден на 16 юни 1987 г. в Самоков. Баща му е военен, а майка му учителка.

Като повечето момчета, първо започва да се занимава с футбол. Дори тренира в школата на Рилски спортист и играе като вратар. Само че не обича да губи, а и в колективен спорт не може да разчита единствено на себе си за това.

Стрелбата му харесва много, а причина да се качи на ските и да сложи пушка на гърба си си има име - Диана Галева. Тя е първата му треньорка. Започва да тренира с нея, когато е четвърти клас, а година по-късно печели бронзов медал от републиканското първенство.

Чувството за победа толкова му харесва, че започва да се занимава сериозно с биатлон и тренира по два пъти на ден по собствено желание.

Дебюта си националния отбор прави през 2004 г. Може местата извън топ 10 в стартове от Световната купа да не изглеждат впечатляващи, но за нация като нашата, приближаването до най-добрите в света, които имат несравнимо по-добри условия за подготовка, са равностойни на титла. През сезон 2012/2013 Анев за първи път влиза сред 10-те най-добри в Световната купа - той става 8-ми в индивидуалния старт на 20 km в Йостерсунд.

Но той заявява потенциала си за нещо голямо още преди това. Пред 2007 г. става европейски шампион за младежи в Банско на 20 км индивидуално. На първото си състезание на Стария континент за мъжете - през 2011 г. в Рачинес, Италия той печели сребърен медал на 12,5 км преследване и бронз на 20 км индивидуално.

И като че ли на европейските първенства Краси има най-голям успех. Златният медал в Минск е девето отличие от такъв тип състезания за българина. Той има 4 сребърни и 4 бронзови медала преди това.