на живо

Нургюл: Гледала съм този турнир само по телевизията (ВИДЕО)

В България положението не е страхотно относно спонсорствата заради драма с федерацията, разказва в Канада Салимова

Нургюл: Гледала съм този турнир само по телевизията (ВИДЕО)

"Голямо предизвикателство е и съм много развълнувана, че ще участвам на турнир, който досега съм гледала само по телевизията", каза Нургюл Салимова преди старта на Турнира на претендентите в интервю за ChessBase India.

Българката стартира в Торонто днес, а в първата партия ще седне на дъската срещу Анна Музичук (Укр).

"Миналата година беше много успешна за мен, надявам се да успея да стабилизирам рейтинга си. Беше много успешна и на национално ниво - станахме европейски отборни шампионки в Будва. Беше натоварена година, но от няколко месеца се подготвям за този турнир. Опитвам се да се наслаждавам и да не се тревожа много", допълни 20-годишната шахматистка от село Крепча.

Снимка: btvnovinite.bg

Шахматистката поговори и за финансовата страна в спорта. "За жалост в България положението не е страхотно относно спонсорствата заради драма с федерацията. След сребърния медал от Световната купа нещата се подобриха, надявам се да продължат да се подобряват. Вярвам, че щом се трудиш и получаваш добри резултати, трябва да получаваш подкрепа."

Салимова е най-младата участничка на турнира в Канада и ще започне състезанието с рекордно висок рейнтинг от 2432 точки.

"Опитът е важен, но за мен е важно и да се подготвя добре, да си почина, да бъда в кондиция."

Турнирът на претендентите изправя една срещу друга осемте най-добри шахматистки в света, а победителката ще се изправи срещу Цзю Вънцзюн за световната титла при дамите през 2025.

Наградният фонд е 500 000 евро, а за надпреварата при жените - 250 000 евро.

Снимка: btvnovinite.bg

Победителят при мъжете ще спечели гарантирана премия от 48 000 евро, докато за завършилия на втора позиция са отредени 36 000. Третият в крайното класиране "ще се утеши" с 24 000.

За всяка половин точка (за победа се присъжда 1, а за реми - 0.5) играчите ще печелят по 3500 евро.

При жените разпределението е двойно по-малко: победителката ще спечели 24 000, а 18 000 и 12 000 са отредени съответно за втората и третата шахматистка в класирането. 1750 евро ще се присъждат за всяка спечелена половин точка.

Автор: София Николова