на живо

5 федерации, 5 царици и 0 лева от държавата (ВИДЕО)

Виктория Радева е откарана в болница преди последния кръг на европейското

5 федерации, 5 царици и 0 лева от държавата (ВИДЕО)

Капитанът на отбора, единствената световна шампионка за България - гросмайстор Антоанета Стефанова, зададе тон за отборния триумф на европейското първенство. Докоснала се до спорта едва на 3 години, тя покорява върха при жените през 2004 г., когато е на 25.

По утъпкания й път с увереност върви и Нургюл Салимова. Наричана "Сияйната роза на българския шах", тя завърши без загуба в Будва. Суперумът от търговишкото село Крепча показва силата си от своето първо състезание - когато на 4 печели турнир срещу 15-годишни съпернички.

Героят в сянка във финалния кръг е Виктория Радева, която ден по-рано срещу Полша записа реми с температура. "С 39 градуса игра. Така беше решил треньорът. Веднага след партията е откарана в болница с бърза помощ. На системи, искали са да я остават, но тя е държала да се прибере в хотела, за да бъде с отбора", разказва баща й Славей.

Той разкрива, че титлата е равносилна на подвиг. "Докато останалите отбори са водили подготовка, лагери, турнири - нашите се събраха на летището в Подгорица. Нямаше подготовка, нямаше лагери."

"Виктория беше на 3 годинки и половина. Една зимна беше болна, аз се занимавах с нея и я гледах. И вместо да гледа глупавите детски  филмчета по телевизията, реших да я науча на една хубава игра. Започнахме – принцеси, принцове, кончета, топчета...."

Царската корона за България в последната партия донася Гергана Пейчева. Пред БНР родителите й споделят, че са похарчили за нейното развитие близо 200 000 лева в последните 12 години.

Българския квинтет оформя възпитаничката на Софийската математическа гимназия Белослава Кръстева. В момента тя е студентка в Съедините щати, а само преди месеци донесе на страната ни бронз на световното първенство до 20 години.

Както е известно, у нас има 5 федерации по шахмат. Нито една от тях не получава държавно финансиране. Разделението и споровете продължават.