на живо

Нургюл Салимова с първа победа в Торонто!

Българката надви световната шампионка по ускорен шахмат за 2019 г.

Нургюл Салимова постигна първа победа на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

В четвърия кръг на надпреварата българката спечели с белите фигури срещу индийката Хумпи Конеру.

20-годишната Салимова, родена на 2 юни 2003 г. в село Крепча, събра актив от 2 точки след една победа, две ремита и една загуба. Тя дели третото място в класирането. 37-годишната Конеру се свлече в дъното с 1,5 точки.

Корену завоюва званието гросмайстор още на 15 години. Освен това тя е втората жена, преминала границата от 2600 ЕЛО след унгарката Юдит Полгар, както е и световна шампионка в ускорения шахмат за 2019 г.

Днес е първият почивен ден за шахматистките в Канада, а надпреварата продължава във вторник с петия кръг. В него Салимова ще бъде с черните фигури срещу Тан Чжони. 32-годишната китайка е 16-ата световна шампионка в историята на женския шах, като държеше титлата между 2017 и 2018 г.

В класирането с 3 точки води Тан Чжони, следвана от рускинята Александра Горячкина с 2,5. След това са индийката Вайшали Рамешбабу, рускинята Катерина Лагно и Салимова с по 2 точки. В дъното с по 1,5 точки са Конеру, китайката Лей Тинцзие и украинката Анна Музичук.

Победителката в турнира ще спечели правото да играе в мач за световната титла срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.