на живо

Нургюл ще играе за България за европейското в Будва

В отбора ни са още Антоанета Стефанова и Белослава Кръстева

Нургюл ще играе за България за европейското в Будва

Финалистката на Световната купа по шахмат в Баку Нургюл Салимова ще играе за България на предстоящото европейско отборно първенство. Това съобщи в профила си във Facebook Милен Василев, който е президент на Българска спортна федерация по шахмат.

"След успешни разговори с Нургюл Салимова и ШК Бургас 64 стигнахме до съгласие за нейното участие! Убеден съм, че този отбор е способен да сътвори чудеса! Нека този път подкрепим нашите състезателки Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева, Виктория Радева и Гергана Пейчева, заслужават го! Успех и на селекционера Петър Арнаудов”, написа Василев, който е ръководител на последната появила се централа, претендираща да обедини българската шахматна общност.

Участието на Салимова на турнира бе под въпрос, тъй като тя е състезател на Българска федерация шахмат 2022, която пък е единствената лицензирана от Министерството на младежта и спорта шахматна федерация.

Ако България наистина се яви в състав Стефанова, Салимова, Радева, Пейчева и Кръстева на европейското първенство, то това ще означава, че в тима са четири от петте български шахматистки с най-висок коефициент ЕЛО.

Единствената, която е извън топ 5 на националната ранглиста, е 19-годишната Кръстева, която преди броени дни стана втора на световното първенство за жени (U20) в Мексико-

Континенталната надпревара ще се проведе в черногорския град Будва от 10 до 21 ноември.