на живо

Пуснаха китаец да спечели, а сега им взимат медалите и парите (ВИДЕО)

Двама кенийци и един етиопец ще бъдат разследвани

Пуснаха китаец да спечели, а сега им взимат медалите и парите (ВИДЕО)

Полумаратонът в Пекин през 2024 г. попадна под светлините на прожекторите, но не с нов рекорд или спортно постижение, а с грозен скандал.

Победителят Хе Джие от Китай беше насърчаван от своите... конкуренти, за да заслужи златото. Става дума за кенийците Кетер и Мнангат и етиопецът Хайлу. Видео от финала показва как те се отдръпват, за да може местният бегач да бъде първи, дори му дават знаци с ръка. 

След обстойно разследване и огромно медийно внимание организаторите решиха да отнемат медалите на четиримата замесени в очевидната измама, а китаецът ще трябва да се прости и с чека си от 5500 долара.

"Ясно се вижда как тримата бегачи от Африка намаляват темпото два километра преди края, за да може Хе да спечели маратона", се казва в съобщение на организаторите. 

Стана ясно, че тримата африканци са поканени да участват в надпреварата от компанията, която спонсорира китаеца. Тя няма да може да участва в организацията на никакви спортни събития до края на сезона.

25-годишният Хе е една от звездите на бягането в Китай. Негови са два от рекордите на маратона в Пекин. Той е 74-ти в световната ранглиста и ще участва на олимпийските игри в Париж.