на живо

Шефът на федерацията обеща 10 000 лв. на Нургюл (ВИДЕО)

Не е ясно дали бизнесменът Васил Антонов ще извади лично сумата

Президентът на Българската федерация по шахмат 2022 Васил Антонов обеща 10 000 лв. на Нургюл Салимова за второто й място на Световната купа в Баку. Това става ясно от негова публикация в социалните мрежи.

"При завръщането на родна земя ще наградя Нургюл Салимова за успеха й в Баку с премия в размер на 10 000 лева. Нека средствата подпомогнат продължаването й по пътя към световната титла в шахмата при жените! Първият й треньор Живко Жеков ще получи премия от 1 500 лева", посочва бизнесменът и бивш депутат от БСП.

От текста не става ясно дали сумата ще бъде осигурена лично от Антонов или ще дойде от бюджета на федерацията. Централата не получава финансиране от Министерството на младежта и спорта, защото е лицензирана едва през миналия ноември и не покрива критериите.

Интересното е, че Българската федерация по шахмат 2022 не се признава от международната федерация по шахмат (ФИДЕ). У нас са учредени още четири федерации, които се борят за лиценз и съответно финансиране.

Пред bTV спортният министър Димитър Илиев обяви, че е разпоредил проверка на процедурата по лицензиране, проведена от неговия предшественик Весела Лечева. Той съобщи още, че не е било възможно Нургюл Салимова да получи финансиране заради законовите разпоредби. 

Очаква се все пак и ведомството да премира Салимова. С класирането си в Баку тя заработи 35 000 долара от наградния фонд на надпреварата.