на живо

"Този медал е за Алексей Петров"

Той гореше за карате, искаше световната титла, колкото мен.. Следващия път ще я вземем!, пише Ивет Горанова

 

Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова посвети сребърния медал от световното първенство в Будапеща на Алексей Петров.

На 16 август бизнесменът и бивш командос беше застрелян в София.

Една от най-знаковите фигури в областта на българските бойни спортове беше начело почти от две десетилетия българската федерация по карате.

"Посвещавам този медал на покойния г-н Алексей Петров! Човекът, който преди 10 месеца пръв повярва в мен и Йована като екип. Той гореше за карате, искаше и действаше да го върне в олимпийската програма. Искаше световната титла, колкото мен.. Следващия път ще я вземем!", написа Горанова.

На финала в категория 55 килограма "кумите" 23-годишната Горанова загуби в събота в спора за титлата от Туба Якан (Тур) с 1:8.

Това е исторически първи сребърен медал за страната от шампионат на планетата за мъже и жени и трети в кариерата на знаменитата българка след двете бронзови отличия от Мадрид 2018 и Дубай 2021.

"Трето участие на световно първенство и трети медал за мен! Благодаря на треньора ми Йована Прекович за това незабравимо приключение заедно и че ме направи още по-добра каратистка!

Благодаря на всички, които ме подкрепяха и вярваха в мен. На всички други отбори, които викаха и ръкопляскаха за мен! Благодаря на момчетата от националния отбор, на треньорите и на ръководството на Българската федерация! Както и на моето семейство и всички мои приятели! Огромна благодарност и на моите спонсори", публикува по-рано Горанова в профила си в Instagram.