на живо

“Здрави и силни”: Да вкараш Питбула във форма (ВИДЕО)

Белчо Христов хвърля ръкавицата към най-емблематичния български боец в стил К1 в епизод 18

“Здрави и силни”: Да вкараш Питбула във форма (ВИДЕО)

Важното е да има предизвикателства! Когато на едно място се съберат двама души, за които предизвикателствата са необходими, колкото кислород, развръзката ще бъде впечатляваща.

И така, дойде ред на епизод 18 от специалната дигитална поредица, която спортната редакция на bTV осъществява съвместно с един от най-успешните български специалисти, когато става дума за здравословен начин на живот, хранене и спорт – Белчо Христов.

Ние сме със „Здрави и силни“, защото отново е събота, а в събота даваме думата на Белчо за неговата доза чудеса и мъдрости.

А пък Белчо Христов хвърля ръкавицата към един истински звяр, който за съжаление вече не можем да гледаме на ринга – боецът с несломимо сърце, човекът, донесъл най-много слава и победи на България в бойните спортове, в стил К1 – Владимир Вълев-Питбула.

Каква е мисията?

В рамките на 30 дни Белчо Христов ще преобрази Питбула и ще го вкара в топ форма, като за целта пред четирикратния световен и още толкова пъти европейски шампион ще трябва стриктно да следва хранителен режим, изработен специално за него от Белчо Христов.

Предизвикателството вече започна.

От него изминаха два дни, Вълев все още не може осезаемо да усети промяна, но е сигурен за едно: храната му е повече от достатъчна и няма опасност да остане гладен. Даже напротив!

"Мислех, че Белчо е объркал режима. Да не ми е направил някакъв режим за качване на тегло, а не за сваляне", споделя варненецът, който на 10-и юли ще навърши 39 години и добавя:

"Аз само като видях колко трябва да ям по неговата програма… По принцип не ям толкова и ми е любопитно сега какво ще се случи."

Да ти се довери спортист от калибъра на Питбула си е голяма работа.

Нека не забравяме, че през 2016-а той стана първият българин – световен шампион по кикбокс за професионалисти.

Вълев е носител на световната титла в кат. до 71,8 кг и на пояса при WAKO PRO в стил К1, като оглавява световната ранглиста с най-висок брой точки – 55 на WAKO PRO. Той е Спортист №1 на родния си град Варна за 2013 и 2016 г., а от края на 2018-а е и национален селекционер по кикбокс.

"Колкото повече ядеш, толкова повече ускоряваш обмяната на веществата", отговаря му Белчо Христов в епизод 18, заснет от нашите колеги във Варна Йордан Фотев и Цветомир Николов.

Защо Питбула, който се отказа преди няколко години заради поредица от контузии, е приел предизвикателството на Белчо Христов?

Нали вече не е професионален боец, за какво му е всичко това?

"Имам много деца, на които съм треньор. Искам първо да пробвам нещата върху себе си как ще ми действат, за да мога да ги прилагам в реална ситуация и да знам в даден момент как биха се чувствали те", признава Владимир Вълев.

Зад гърба му са над 300 двубоя, 54 от тях на професионалния ринг, с баланс от внушителните 48 победи, 5 загуби и един равен мач.

"Няма как да направя нещо, без аз да съм го тествал. Как да обясня на някого как да се бие, ако аз самият не съм стъпвал на ринга? Може да съм много добър на теория, но като не си го преживял, няма как да си полезен", категоричен е Питбула.

"Трябва да си преживял тези моменти, за да знаеш как ще извадиш от тях своите състезатели. Защото такива моменти винаги настъпват", допълва Вълев, който през 2013 г. е обявен за най-добър състезател в света по кикбокс в своята категория – Best Fighter of the world.

Белчо Христов е пределно мотивиран, защото вижда в това предизвикателство огромен потенциал да се даде пример на младите, на децата, на бъдещите шампиони и на техните родители.

"Владимир е посланик на това, което пък аз искам да достигне до повече хора и да не им се случва това, което навремето се случи на мен", разкрива треньорът и бърза надълбоко в старата рана:

"Бадминтон! Тренировки, тренировки, тренировки. И накрая: бам! Двойно хипертрофно спортно сърце. Защо? Защото навремето не е достигала суровина и това рефлектира върху здравословното ми състояние."

Храната на Питбула приготвя жена му с цялата си любов, но и взискателност на света.

Тя настоява всичко, което е сготвила да бъде изядено и да се следват съветите на Белчо Христов. Вълев не смее да нарушава режима, за да не я ядоса, макар да признава, че тайно му се е искало да си раздели порцията на две:

"Очаквах да съм гладен, но не съм. Спазвам всичко. Сутринта закусвам овесена палачинка, а сега си нося една кутийка с филе, филийка черен хляб и доматки."

Владимир Вълев е наясно, че трябва да е личен пример за децата, в които вижда своите наследници на ринга. Защото няма по-голяма присъда от тази, която може да бъде прочетена в чифт детски очи:

"Не може да изглеждам аз зле, трябва да съм пример на спортистите."

В рамките на месец, Белчо Христов ще следи под лупа здравословното състояние на своя клиент. Ще внимава за неговите показатели, а Владимир Вълев ще научи много повече за самия себе си.

Боецът и настоящ треньор ще научи много неща, които не подозира за своето уелнес състояние, за нивото на хидратация в своя организъм, за нивото на подкожни мазнини и др. Ще се придържа към режима, изчислен и разработен специално за него от Белчо Христов.

"Доверявайте се на хора, които наистина разбират. На медицински лица, на професионалисти. Не мислете, че знаете всичко, защото това може да е фатално", апелира Белчо Христов и е похвално, че такъв шампион като Владимир Вълев доказва, че наистина човек никога не бива да се заблуждава, че е наясно с всичко, дори и когато е постигнал... ВСИЧКО.

А режимът, когато се спазва, той просто прави чудеса. Почакайте и ще се уверите с очите си.

Това, което се изисква и на което ще ни научи и Питбула по време на своята мисия, съвместно с Белчо Христов са наглед прости човешки качества, но така трудно откриваеми в днешно време: вяра, дисциплина, търпение, последователност, концентрация, отдаденост.

В края на разговора в този епизод 18 на "Здрави и силни" му задаваме един съвсем обикновен въпрос:

Дали случайно не е решил да се завръща на ринга?

"Желанието си стои, но жена ми вече не ми дава да се бия", отсича Питбула.

Той обаче обещава, че ще се видим отново след 28 дни, когато неговото предизвикателство с Белчо Христов вече ще е приключило, за да отчетем и крайните резултати.

А те, не се съмняваме, ще бъдат такива, че ще ни накарат хем да ги запомним, хем да се замислим дали бихме имали волята да последваме Владимир по пътя на промяната.

А вие, ако искате да видите за какво си говорихме с Белчо Христов в предишните 17 епизода на нашата поредица "Здрави и силни", може да го направите ТУК: https://bit.ly/41re3S0

За още полезна информация, която може да ви провокира да се грижите по-добре за себе си и да научите как работи човешконто тяло и как е правилно да тренираме и да се храним - мястото е www.belchohristov.com.