на живо

„Здрави и силни“: Хранене и спорт срещу паник атаки и стрес (ВИДЕО)

В епизод 14 на дигиталната ни рубрика Белчо Христов бърка с пръст в една дълбока рана

„Здрави и силни“: Хранене и спорт срещу паник атаки и стрес (ВИДЕО)
 

Какво е ПАНИК АТАКА?

Паническата атака е чувство на внезапна и силна тревожност. Пристъпите могат да имат и физически симптоми, включително: треперене, чувство на дезориентация, гадене.

Паническото разстройство е тревожно разстройство, при което редовно имате внезапни пристъпи на паника или страх.

Всеки изпитва чувство на тревожност и паника в определени моменти. Особено във времената, в които живеем. Това е естествен отговор на стресови или опасни ситуации. Но човек с паническо разстройство изпитва чувство на тревожност, стрес и паника редовно и по всяко време, често без видима причина.

Тревожността: това е чувство на безпокойство. Може да варира от леко до тежко и може да включва чувство на безпокойство и страх. Паниката е най-тежката форма на тревожност. Може да започнете да избягвате определени ситуации, защото се страхувате, че ще предизвикат нова атака. Това може да създаде цикъл на живот „от страх, в страх“. Това може да увеличи усещането ви за паника и да ви причини още повече атаки.

Паническа атака: по време на паническа атака получавате прилив на интензивни психически и физически симптоми. Може да се появи много бързо и без видима причина. Пристъпът може да бъде много плашещ.

Симптомите включват:

Учестен пулс, чувство на отпадналост

Изпотяване

Гадене

Болка в гърдите

Задух

Треперене

Горещи вълни

Втрисане

Усещане за задушаване

Световъртеж

Сухота в устата

Нужда да отидете до тоалетната

Чувство на ужас или страх от смърт и др.