на живо

"Здрави и силни": Защо задържаме вода в тялото? (ВИДЕО)

В епизод 13 на дигиталната ни рубрика за здрав дух в здраво тяло, Белчо Христов обяснява колко вода всъщност ни е необходима

"Здрави и силни": Защо задържаме вода в тялото? (ВИДЕО)
 

В днешния епизод 13 на специалната рубрика, която води един от топ експертите в България в областта на здравословния начин на живот, хранене и физическа активност, Белчо Христов, се обсъжда темата с водата.

Задържаме ли вода, подуваме ли се и защо? И колко е най-разумното количество вода, което да приемаме ежедневно?

Отговорите дава Белчо Христов в рубриката "Здрави и силни":

На схемата се виждат етапите и обема на водна задръжка. Колкото по-малко можете да натиснете с пръст кожата си, за да видите на какъв етап е дренажът в подкожието, толкова повече вие всъщност задържате вода. Това е само ориентировъчна методика, с която да придобиете представа за състоянието. Не е методика или начин за категорично заключение, нито е диагноза.

Още полезни съвети може да откриете и на адрес: www.belchohristov.bg.

РОЛЯТА НА СОЛТА ВЪВ ВОДНАТА ЗАДРЪЖКА

Солта е основен играч в задържането на вода. За съжаление, обикновеният човек не знае колко натрий консумира. Солта присъства в почти всяка предварително опакована храна и напитка, която може да си купите. Това включва газирана кола и много популярни първокласни кафе напитки. Всъщност, доста известни кафенета добавят сол към смляното кафе, като подобрител на вкуса му преди варене.

Всички малки добавки като тези допринасят за повишено дневно ниво на консумация на натрий. Консумирането на храни и напитки, които съдържат минимални количества натрий, ще намали задържането на вода. Това може да увеличи ефективността на всички други усилия за премахването ѝ. Когато наддаването на водно тегло остава устойчиво, въпреки прилагането на доказани начини за намаляването му, се препоръчва консултация с лекар. В много случаи задържането на вода може да е признак на по-сериозно здравословно състояние като например високо кръвно налягане.

ПРИЧИНИ ЗА ЗАДЪРЖАНЕТО НА ВОДА

Задържането на вода, известно още като задържане на течности или отоци, възниква, когато излишните течности се натрупват в тялото. Задържането на вода се случва в кръвоносната система или в тъканите и кухините. Може да причини подуване на ръцете, краката, глезените и краката.

Има няколко потенциални причини: