на живо

“Здрави и силни”: Какво е „Йо-йо“ ефект? (ВИДЕО)

Да свалиш 10 кг за месец не е геройство, обяснява защо Белчо Христов в епизод 19 на специалната ни дигитална поредица

“Здрави и силни”: Какво е „Йо-йо“ ефект? (ВИДЕО)

Представете си, че си харесвате диета от интернет, книга или я започвате, след дълъг и окуражителен разговор с приятел. Сваляте 10 кг за 1 месец, леле … уау!

И спирате „режима“ си на хранене, просто защото така сте решили. Връщате 10-те кг скоро.

Това е "йо-йо" ефектът на вашата диета и решения, че и действия.

Какво се случва, ако допуснете "Йо-йо" ефект?

Телесен състав на тялото при загуба на повече от 10 кг тегло за месец!

Буквално, без да губя времето ви, искам да изложа следното – какво точно ще загубите, ако килограмите наистина са минус 10 само за месец (данните могат да варират според конституцията на вашето тяло):

Перфектни резултати нали? Казвате си: Еееее, много добре, 10 кг за 1 месец!

Е, и?!

Основният проблем тук е – загуба на активна мускулна маса и вода, точно толкова, колкото и мазнини! Хмммм, така, така … 2,5 + 2,5 = 5 кг!

Телесен състав на тялото при "Йо-йо" ефект на тегло с 10 върнати кг за месец при неспазване на "диета":

Как да избегнете "Йо-йо" ефект?

Лесно!

Изчислявате вашите калории, поставяте ги в дефицит, за да отслабвате, но влагате достатъчно протеин и въглехидрати, за да не губите мускулна тъкан, а добрата ви хидратация, няма да позволи да се извади от тялото ви 2,5 кг/литра течност. Ок?

Вместо изводи…

Пийте достатъчно вода, приемайте достатъчно натрий и яжте пълноценно! Тази храна, която ядете, ще започне да се усвоява във водна среда, която е необходима.

Връзката между отделните звена, за истинско здравословно хранене и навици са всъщност превенция срещу оплаквания и заболявания именно с бъбреците и уринарния тракт. Затова, отделянето на това нужно внимание дори на т.нар. невидим свят, за повечето обикновени хора, е важно!

А вие, ако искате да видите за какво си говорихме с Белчо Христов в предишните 18 епизода на нашата поредица "Здрави и силни", може да го направите ТУК: https://bit.ly/41re3S0

За още полезна информация, която може да ви провокира да се грижите по-добре за себе си и да научите как работи човешконто тяло и как е правилно да тренираме и да се храним - мястото е www.belchohristov.com.