на живо

Албанецът, псувал сърби и македонци: Беше ефект от мача

УЕФА ще разследва действията на Мирлинд Даку

 

Албанският национал Мирлинд Даку стана една от основните теми на европейското първенство в Германия, въпреки че не е сред голмайсторите на турнира. 

Той обаче си позволи да... псува. След края на мача на неговия тим срещу Хърватия (2:2) Даку взе мегафона и доста звучно отправи грозни обиди към сърби и македонци. Цялото му емоционално "изказване" беше записано от екзалтираните фенове на Албания и бързо се появи в социалните мрежи. 

Снимка: Instagram

Това му докара гнева на двете нации, които веднага сезираха УЕФА за псувните му!

Така се стигна и до негово извинение в социалните мрежи:

 

"Здравейте всички!

Първо искам да изкажа благодарност към всички, които ни подкрепят и в добрите, и в лошите моменти на Евро 2024.

Като при всеки футболист, така и при мен, емоциите са на друго ниво, което може да разбере само някой, бил на терена, може да разбере. Трудно е да се опише чувството да играеш за националния отбор, за тези невероятни фенове, които ни дават безгранична любов, какъвто е и девизът ни "Обичай Албания без граници".

Чувствам, че, ако съм обидил някой след мача с Хърватия, това е ефект от играта. Ще продължа да работя с целия отбор за нашата мечта. 

Прошката е мъжко деяние и изпитвам морална и професионална нужда да напиша това за всички, които са се почувствали засегнати.

С уважение,

Мирлинд Даку"

Снимка: Instagram

 

Посланието на албанеца не трогна сърби и македонци. В медиите на западните ни съседки се появиха статии, в които критикуват футболиста, че дори не е споменал към кого се обръща, въпреки че е ясно защо се извинява. 

Снимка: Instagram

От УЕФА също започнаха разследване за действията му и изречените думи след мача. 

Самата среща Хърватия - Албания предизвика редица скандали, като се стигна до "заплаха" от Сръбската футболна федерация, че тимът ще напусне европейското първенство, ако от европейската централа не наложат тежки наказания. 

Снимка: Reuters

По време на мача и двете агитки скандираха анти сръбски лозунги, като "Убий сърбина!" и "Сърби на върби". УЕФА вече се сезира и ще провери дали поведението на феновете е расистко и дискриминационно.