на живо

Сърбите се обидиха! Искат да напускат европейското! (ВИДЕО)

Заради мача Хърватия - Албания и възгласите на феновете

Сърбите се обидиха! Искат да напускат европейското! (ВИДЕО)
 

Футболният тим на Сърбия заплаши, че ще прекрати участието си на европейското първенство по футбол! 

Това заяви генералният секретар на Сръбския футболен съюз Йован Шурбатович. Причината са неприятни възгласи, чути по време на мача между Хърватия и Албания, завършил 2:2. Тогава албанските фенове викаха "Убий сърбина!", а хърватските привърженици им отговаряха със "Сърби на върби!" (б.а. - възгласът е заимстван от поема на Марко Натлачен през Първата световна война, но се популяризира през Втората от нацистката власт в Хърватия)

От сръбската федерация са категорични, че двата тима трябва да бъдат наказани възможно най-строго, или "плавите" се прибират вкъщи. 

"Готови сме да се оттеглим от европейското, ако УЕФА не вземе сериозни мерки! Не искаме да участваме в това нещо! Ние в Сърбия сме възпитани хора! Нека феновете подкрепят футболистите си, а не провокират съперниците. Искаме строги наказания за феновете, които изговаряха тези скандални неща", заяви Шурбатович.

Снимка: Reuters

Сърбия загуби първия си мач от европейското, отстъпвайки с 0:1 на фаворита Англия. Днес (20 юни) им предстои среща със Словения. 

Футболната федерация на Сърбия вече беше наказана да плати глоба от 14 500 евро заради хвърлени предмети на терена и провокативно поведение на феновете. От УЕФА смятат възгласа "Косово е Сърбия!" за неприемлив. 

Снимка: Reuters