на живо

Евро 2024: Ердоган в ложите на "Олимпиащадион" за Нидерландия - Турция

Посещението в Германия на турския президент идва на фона на скандала с Мерих Демирал

Евро 2024: Ердоган в ложите на "Олимпиащадион" за Нидерландия - Турция
 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде в Германия този уикенд. Очаква се той да присъства на 1/4-финала на Евро 2024 между Турция и Нидерландия, който ще се проведе в събота от 22.00 ч. на "Олимпиащадион" в Берлин.

Това става ясно на фона на спора между Берлин и Анкара, които си разменят нападки, заради турския футболист Мерих Демирал. След като отбеляза втория си гол във вратата на Австрия на 1/8-финалите, защитникът отпразнува попадението с жест, който бе разчетен, според мнозина, като "ултранационалистически".По-рано днес Германия е привикала посланика на Турция в Берлин заради скандалната ситуация. Същото се е случило и с немския дипломат в Анкара. В съобщение в социалните мрежи немското външно министерство заявява, че "като домакин на Евро 2024 искаме спортът да обедини хората".

Снимка: Facebook
Действията на Демирал накараха УЕФА да започне разследване за "неподходящо поведение". То бе осъдено от немските лидери, а от турска страна определиха реакциите им като "ксенофобия".

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер предупреди, че "символите на турските десни екстремисти нямат място по стадионите в страната" и заяви, че "използването на европейските първенства по футбол като платформа за расизъм е напълно неприемливо".

Снимка: Facebook
Самият Ердоган все още не се е намесил директно в спора, но няколко министри и говорителят на неговата управляваща партия се обявиха против изказването на Фезер.