на живо

Евро 2024: Нидерландия - пет полуфинала и само един финал (ВИДЕО)

Могат ли „лалетата“ да преобърнат тенденцията?

 

Титаничният сблъсък на Испания и Франция излъчи първия финалист на Евро 2024. Тази вечер предстои да разберем кой ще се противопостави на “Ла Фурия Роха”. Ще успее ли голмайсторът на "лалетата" Коди Гакпо отново да се разпише, или отбраната на "Трите лъва" ще опази врата на Джордан Пикфорд?

Нидерландия винаги е имала с какво да се похвали във футболно отношение. Трикратният носител на "Златната топка" Йохан Кройф, "Златното поколение" на Рууд Гулит и Марко ван Бастен, което спечели европейското първенство през 1988 г., и забележителният отбор, стигнал до финала на световното първенство през 2010 г., са само част от поводите за гордост в Ниската земя.

Снимка: Reuters

Дебютното участие на Нидерландия на еврошампионат идва през 1976 г. На форума в Югославия "лалетата" завършват трети от четири отбора, взели участие в последния турнир без групова фаза. Оттогава нидерландците са пропуснали само 2 издания, като взимат участие общо 11 пъти.

През 1988 г. Нидерландия триумфира. Паметното за "лалетата" първенство се провежда в Западна Германия. Настоящият селекционер на “лалетата” Роналд Куман тогава е в сърцето на отбраната и си партнира с легендата на Аякс и Милан Франк Рийкард.

Снимка: Reuters

В знаменития отбор на “лалетата” на Евро 1988 имамного добри нападатели, но "Златната обувка" за най-много отбелязани голове съвсем очаквано грабва Ван Бастен с петте си попадения.

 

Между 1992 и 2004 г. Нидерландия бе близо до финала, но не успя. През 1992, 1996 и 2004 г. "лалетата" стигнаха до полуфиналите, а през 2000-та отпаднаха на четвъртфинал.

Затова срещата от 22:00 ч. тази вечер е от още по-голяма важност. След като пропуснаха да се класират за Евро 2016 и отпаднаха на осминафинал през 2021-ва, нидерландците отново са сред най-добрите четири тима на Стария континент и имат възможността да обърнат негативната тенденция.

Те обаче стигнаха трудно до полуфинала. Минимална победа над Полша, нулево равенство с Франция и драматично поражение с 2:3 от Австрия им донесоха третата позиция в групата. Последва убедителен успех над Румъния, а късен автогол бе нужен за обрат срещу Турция в четвъртфиналите.

Макар и да не са в забележителна форма, във второто домакинство на Германия на европейски първенства, "лалетата" със сигурност са се устремили към трофея. В похода към върха, освен на капитана Върджил ван Дайк и силната отбрана, те ще могат да разчитат на втория в класацията за най-много отбелязани голове с оранжевия екип - Мемфис Депай. 30-годишният нападател на Атлетико Мадрид има 46 попадения - само 4 по-малко от Робин ван Перси.

Снимка: Reuters

Автор: Самуил Петров (стажант)