на живо

Евро 2024: Шампионите досега

10 различни национални отбора досега са стигнали до отличието

Getty Images
 

Едно събитие ще прикове вниманието на феновете на футбола в следващия месец. От днес до 14 юли Европейското първенство ще вълнува всички, които обичат играта на зеления терен.

Това ще бъде 17-тото издание на шампионата на Стария континент. Какво обаче казва историята досега?

Назад във времето

16-те издания на Европейското първенство досега са спечелени от 10 различни национални отбора. Германия и Испания имат по 3 титли, следвани от Италия и Франция с по 2 трофея. По 1 имат бившият Съветски съюз, бивша Чехословакия, Нидерландия, Дания, Гърция и Португалия.

Снимка: Getty Images

 

Най-титулуваните

Две страни са начело на класацията като най-успешните досега на европейски първенства. Германия и Испания печелят короната на Стария континент по три пъти. Бундестимът прави това през 1972, 1980 и 1996 г., докато Ла Фурия достига до златото през 1964 г, 2008 и 2012 г. 

За последно Германия вдига трофея от Европейско първенство през 1996 г. Тогава на финала на стадион “Уембли”, в Лондон пред повече от 73 000 зрители немският тим побеждава Чехия с 2:1 след обрат от 0:1. В герой за германците се превръща Оливер Бирхоф, който влиза като резерва и вкарва и двата гола за тима си, включително такъв в продълженията.

Снимка: Getty Images

 

Испания взима Купата в ръцете си от европейското през 2012 г., за да постави трети такъв триумф на подобен шампионат в историята си. Финалът преди 12 години се провежда на Олимпийския стадион в Киев пред 63 170 души, които виждат как испанците размазват Италия с 4:0 след попадения на Давид Силва, Жорди Алба, Фернандо Торес и Хуан Мата.

Единственият отбор с две поредни европейски титли

Испания е единствената страна, която достига до върха на Европейско първенство два поредни пъти. Както вече стана ясно, Ла Фурия прави това през 2012 г. в Киев, но за да стигне дотам, четири години по-рано е №1 и на шампионата през 2008 г. във Виена. Пред повече от 50 000 феновете на стадион “Ернст Хапел” испанците подчиняват Германия с 1:0 след гол на Фернандо Торес.

Снимка: Getty Images

 

Франция и Италия следват в класацията

Франция и Италия са тимовете, които имат по 2 европейски титли. Французите преодоляват конкуренцията на еврофиналите през 1984 г. и 2000 г., докато Скуадра адзура прибира отличието през 1968 и 2020 г.

Снимка: Getty Images

Франция е сочен за един от фаворитите за трофея от Евро 2024. 24 години изминаха откакто “петлите” поставиха името срещу званието “еврошампион”. През 2000 г. в Ротердам Франция стига до обрат за 2:1 след изоставане от 0:1 във финала срещу Италия. Радостта за отбора си носят Силвен Вилтор с гол в добавеното време и Давид Трезеге с попадение в продълженията.

През 2021 г. Италия се окичи с лаври, след като във финала на Европейското първенство в Лондон подчини Англия. Тогава селекцията от Ботуша спечелва с 3:2 след драма с дузпи и 1:1 в редовното време. Вратарят на италианците Джанлуиджи Донарума се оказва в прегръдките на своите, след като спасява на два пъти изпълнения от бялата точка на англичаните и носи евротитлата на Италия.

Снимка: Getty Images

Те имат по една титла от Европейски първенства

Още шест тима са усетили вкуса на успеха на шампионати на Стария континент. Това са бившият Съветски съюз, бивша Чехословакия, Нидерландия, Дания, Гърция и Португалия. 

Португалия оставя конкуренцията зад себе си на турнира през 2016 г. На финала на “Стад дьо Франс”, в Париж, пред погледите на над 75 800 души Кристиано Роналдо и компания отказват Франция с 1:0. Решаващото попадение за “мореплавателите” нанизва Едер в продълженията.

Снимка: Getty Images