на живо

Евро 2024: Странният и прекрасен свят на талисманите (ВИДЕО)

Ето как са се променили от 1980 г. насам

 

Световните и европейските първенства през последните 3-4 десетилетия няма как да бъдат същите без своите талисмани. Тези герои винаги са много интересни и забавляват малки и големи фенове по стадионите.

За първи път талисман на европейско първенство се появява през 1980 г. Оттогава всичко е различно.

Ето как са се променили талисманите на еврошампионатите:

12. Пинокио (Евро 1980)

Всяко дете е чувало, че ако лъже, носът му ще порасне. Това ни напомня за Пинокио - героят на писателя Карло Колоди от “Приключенията на Пинокио”. Смятано е за едно от най-прочутите произведения в историята на детската литература. Неслучайно, това дървено човече е избрано за талисман на шампионата през 1980 г., който се провежда в Италия и е спечелен от Западна Германия след 2:1 над Белгия във финала.



11. Пено (Евро 1984)

Във Франция залагат на петел за символ на европейското първенство през 1984 г. Пено, както се нарича, винаги е готов за действие. Носи екипа на домакините. На фланелката му е изобразен №84, показвайки годината на провеждането на турнира. Пено със сигурност е на късмет на “петлите”, които достигат до златото у дома след 2:0 във финала над Испания.



10. Берни (Евро 1988)

Според немският футболен съюз, Берни е “симпатичен и ентусиазиран футболен фен”. Този талисман на Евро 1988 получава името Берни, идващо от град Берн, където се намира седалището на УЕФА по онова време. Заекът изглежда наистина готов за игра, като освен бутонки, има и ленти на двете си ръце, както и такава на главата.



9. Заекът (Евро 1992)

Едно от най-характерните животни за Швеция е заекът. Така, че не е изненада, че от местната централа залагат именно на него за символ на надпреварата през 1992. Този талисман е облечен в цветовете на “синьо-жълтите”, като униформата му е допълнена от жълти ленти на главата и ръцете. Дори и Заекът не спасява шведите от загуба от Германия с 2:3 на полуфиналите.



8. Голиат (Евро 1996)

Голиат слага край на господството на зайците на еврофинали. Изработен е по подобие на оригиналния символ на световното първенство през 1966 г. Този внушителен лъв, който е в цветовете на английския национален отбор и държи топка в дясната си ръка, има за цел да тласне тима от Острова към трофея от турнира, но дори и неговата сила не е достатъчна. “Трите лъва” отстъпват на полуфинала на Германия с 6:5 след дузпи след 1:1 в редовното време.

7. Бенелъки (Евро 2000)

Повече от 5000 са кандидатите за официален талисман на европейското през 2000 г. Сред тях първите съ-домакини на шампионата Белгия и Нидерландия избират лъвчето-дявол Бенелъки (б.а. - идва латинското “bene” и английското “luck”).

 

Дяволът донякъде напомня за “червените дяволи” от Белгия, а лъвът е във връзка с националния символ на Нидерландия. За последния се оказва най-полезен, тъй като “лалетата” играят полуфинал, където обаче падат от Италия с 1:3 след дузпи и 0:0 в редовното време.



6. Кинас (Евро 2004)

Португалия остава на крачка от това да бъде втората страна, приела европейско първенство и триумфирала с титлата. Това обаче не се случва, след като в решителния последен мач през 2004 г. “мореплавателите” навеждат глави пред сензацията Гърция след 0:1.

За достигането на домакините до финала едно рамо дава и Кинас. Той е символ на децата в страната, които истински обичат футбола. Неговите дрехи са в цветовете на Португалия, а топката, с която играе, символизира петте лъча от знамето на държавата.



5. Трикс и Фликс (Евро 2008)

Двойно присъствие и два пъти повече забавление. Трикс и Фликс са мистериозните близнаци от Алпите, които заразяват почитателите на играта по терените в Австрия и Швейцария през 2008 г. Всеки представител на съответната страна получава свой собствен саундтрак. Заразяващият външен вид на двамата купонджии, за разлика от този на предшествениците им, дори не се нуждае от футболна топка.



4. Славек и Славко (Евро 2012)

Винаги е важно да получиш одобрението на местните високопоставени лица. През 2012 г. тогавашният президент на полската футболна федерация Гжегож Лато не пести ласкавите си думи за символите на европейското първенство през 2012 г. в Полша и Украйна Славек и Славко.

"Особено харесвам косата им – преди 40 години имах такава", шегува се той.

Близнаците, които показват шарките на националните флагове на двете държави, приели мачовете, привличат внимание не само с косите си, но и с тениските, с които са облечени.



3. Супер Виктор (Евро 2016)

Показан за първи път на 18 ноември 2014 г., Супер Виктор представлява дете-супергерой в екипа на френския национален тим. Има червено наметало, което повтаря цветовете на “петлите”. Твърди се, че то, както и ботушите и топката са суперсилите на талисмана на Евро 2016.

Наименованието му се основава на идеята за победа и препраща към суперсилите на Виктор. Името на талисмана е същото като това на секс играчка, но УЕФА казва, че това „съвпадение“ не е по нейна отговорност, тъй като то е избрано чрез гласуване на феновете.



2. Скилзи (Евро 2020)

Анимационен персонаж, вдъхновен от уличната футболна култура. Избран е за ролята си на талисман на предишното европейско чрез импровизиран конкурс за таланти от целия континент.

Един ритник на паркинга с приятелите му изстрелва Скилзи в центъра на сцената на съседно прослушване, след като при труден трик със свободен стил нещо се обърка и се чупи прозорец, което прекъсва един от състезателите в шоуто за таланти. Триковете и движенията му впечатляват журито, а останалото е история.



1. Албарт (Евро 2024)

Символът на Евро 2024 е представен за първи път на 20 юни 2023 г., на приятелски мач между Германия и Колумбия в Гелзенкирхен. Талисманът представлява мече с шорти.

Името му е избрано след публично гласуване и след като получава 32% от вота, то е кръстено Албарт. Амбицията му е да вдъхнови децата в цяла Европа да бъдат активни и да ги насърчи да обичат футбола и неговите ценности.