на живо

Гарет Саутгейт хвърли оставка

След като не успя да направи Англия европейски шампион

 

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт хвърли оставка. Той се оттегли, след като не успя да спечели Евро 2024. В хода на турнира специалистът бе обещал, че ако не изведе "Трите лъва" до триумфа, ще напусне поста.

"Като горд англичанин, за мен беше чест да играя за Англия и да водя Англия. Това означаваше всичко за мен и аз дадох всичко от себе си, но е време за промяна и за нова глава. Напускам ролята си.", обяви 53-годишният Саутгейт.

Снимка: Reuters

Англия стигна до финала на шампионата в Германия, но отстъпи с 1:2 на Испания. Поражението е второ поредно за островитяните в спора за трофея. През 2021 г. те загубиха с 2:3 от Италия с дузпи.

Страната, създала великата игра, няма титлa от голям форум вече близо 6 десетилетия. Последният триумф на "Трите лъва" е на мондиала през далечната 1966 г.

 

Саутгейт, който имаше на разположение звезден състав, смятан за основен фаворит преди Евро 2024, бе подложен на остри критики заради представянето.

Снимка: Reuters

Англия започна груповата фаза с 1:0 срещу Сърбия, преди да запише равенства с Дания (1:1) и Словения (0:0). В осминафиналите "Трите лъва" спечелиха с 2:1 срещу Словакия след продължения, в четвъртфиналите елиминираха Швейцария с дузпи, а крачка преди спора за трофея - Нидерландия с 2:1. Островитяните обаче не впечатлиха с изявите си.

Саутгейт, чиято мениджърска кариера започна в Мидълзбро (2006-2009), води младежкия отбор на Англия (2013-2016), преди да поеме мъжкия на 27 септември 2016 г. Последваха 61 победи, 34 равенства и 17 загуби в 102 мача.