на живо

И словенските фенове на Евро 2024 поискаха преначертаване на картата

И ядосаха Италия

Reuters
 

Свикнали сме сякаш с провокациите между сърби, албанци и хървати в последните години, но на европейското първенство по футбол в Германия териториални претенции проявиха и... словенците. 

Изненадващо привържениците на тима от малката страна на границата на Балканския полуостров и централна Европа заявиха, че един италиански град е техен! 

Това стана с плакат, издигнат по време на мача със Сърбия (1:1). Той гласеше категорично: "Триест е наш!" - лозунг от времето на Титова Югославия.

Снимка: Reuters

Градът се намира в североизточна Италия, много близо до границата със Словения. Той има излаз на Средиземно море, а населението му е около 350 000 души. 

 

Триест или както го наричат в страните от бивша Югославия - Тръст, е обект на спорове още от Първата световна война насам. Претенции към него предявяват от вече бившата страна под управление първо на кралете Александър и Петър Караджорджевич, а след това и Йосип Броз Тито, чиито партизани воюват по улиците му с нацистите. 

Снимка: Reuters

Градът е окупиран от Югославия до 1947 г., когато ООН го разделя на две зони на влияние. От 1954 г. самият град официално е част от Италия, а земите около него се поделят между Словения и Хърватия.

Днес в града живеят предимно хора, определящи се за италианци, но има и големи общности на словенци, хървати и дори сърби.

Снимка: Reuters