на живо

Евро 2024: Играчите с най-много европейски титли

До момента общо 322 футболисти са били на върха

 

Званието "еврошампион" не се дава на всеки. За да стигнеш до него се изискват много усилия, търпение и себераздаване.


Само един от 24-те участника на Евро 2024 ще получи най-ценния приз. На 14 юли най-добрият отбор ще вземе отличието на Стария континент на "Олимпиащадион" в Берлин.

Колко играчи са печелили трофея?

До момента в историята на европейските първенства общо 322 играчи са били част от тимовете - шампиони. Само няколко пък имат честта да са го сторили два пъти. От тях единственият, който не е испанец, е Райнер Бонхоф. Бившето крило се окичва със златото с екипа на Западна Германия през 1972 г. и 1980 г.

Кои са футболистите с по две корони?

Тъй като Германия и Испания доминират в класацията с много трофеи от континентални шампионати, списъкът е изпълнен с испанци от златното поколение на страната. Ла Фурия е №1 в Европа през 2008 г. и 2012 г.

Ето и кои са 13-те играчи с по две отличия:

Раул Албиол (Исп) - 2 титли
Шаби Алонсо (Исп) - 2 титли
Алваро Арбеола (Исп) - 2 титли
Райнер Бонхоф (ФРГ) - 2 титли
Икер Касияс (Исп) - 2 титли
Санти Касорла (Исп) - 2 титли
Сеск Фабрегас (Исп) - 2 титли
Андрес Иниеста (Исп) - 2 титли
Серхио Рамос (Исп) - 2 титли
Пепе Рейна (Исп) - 2 титли
Давид Силва (Исп) - 2 титли
Фернандо Торес (Исп) - 2 титли
Шави (Исп) - 2 титли

 

Колко състезатели имат по един трофей?

В периода от 1960 г. до наши дни е имало 16 форума на Стария континент. В тях 10 различни национални тима са печелили отличието. Това дава възможност на общо 309 играчи да се сдобият с по едно европейско злато.

Сред тях са шампионите от надпреварата от 2021 г. от Италия - Салваторе Сиригу, Джовани Ди Лоренцо, Джорджо Киелини, Леонардо Спинацола, Мануел Локатели, Марко Верати, Гаетано Кастровили, Жоржиньо, Андреа Белоти, Лоренцо Инсиние, Доменико Берарди, Матео Песина, Емерсон Палмиери, Федерико Киеза, Франческо Ачерби, Браян Кристанте, Чиро Имобиле, Николо Барела, Леонардо Бонучи, Федерико Бернардески, Джанлуиджи Донарума, Джакомо Распадори, Алесандро Бастони, Алесандро Флоренци, Рафаел Толои и Алекс Мерет.

На върха на Европа са били още звезди като Кристиано Роналдо, Пепе и Нани от Португалия, Карлес Пуйол, Пике, Жорди Алба, Хуан Мата и Давид Вия от Испания, Патрик Виейра, Лоран Блан, Дидие Дешан, Зинедин Зидан, Робер Пирес, Тиери Анри, Фабиен Бартез и Давид Трезеге от Франция.

 

В тази графа влизат още Оливер Кан, Фреди Бобич, Марио Баслер, Юрген Клинсман, Оливер Бирхоф и Андреас Кьопке от Германия.

В списъка са още Петер Шмайхел, Хенрик Ларсен и Брайън Лаудруп от Дания, както и Марко ван Бастен, Франк Рийкард, Рууд Гулит и Роналд Куман от Нидерландия и др.