на живо

Евро 2024: Италия ще брани честта си на европейски шампион

“Адзурите” завоюваха трофея преди три години, но дали ще успеят да го опазят?

 

Броени часове остават до старта на Европейското първенство по футбол. В следващия месец (б.а. - от 14 юни до 14 юли) Германия ще бъде арена на битките между 24 тима, които ще се борят за короната на Стария континент.

Един от тези отбори е Италия. “Адзурите” завоюваха трофея и званието “Най-добър” в Европа преди три години в Лондон. Сега за италианците предстои да бранят честта си на еврошампиони.

Италия и европейският връх

На последното Европейско първенство, което бе отложено с година, заради коронавируса, и се проведе през 2021 г., Италия достига до златото. За тима, воден тогава от Роберто Манчини, титлата е под №2 в историята и идва след 53-годишна пауза (б.а. - след тази от 1968 г.). Така италианците се нареждат до Франция, която също може да се похвали с две евро отличия.

Как се стига до това?

Италия достига до участие на Евро 2020 без загуба в квалификациите, които приключват през ноември 2019 г. “Сините” печелят всичките си девет мача в пресявките. Така “Скуадра адзура“ става едва шестият тим в историята, който се класира на еврофинали с перфектен баланс.

Италианците без грешка и в групите на Евро 2020

Футболистите от Ботуша продължава с блестящото си представяне и в група "А" на последното европейско първенство. Като една от 11-те държави-домакини, Италия завоюва три победи в своя поток, като не допуска нито едно поражение. В Рим момчетата на Манчини побеждават съответно с 3:0 Турция, с 3:0 Швейцария и с 1:0 Уелс. Така италианците стават първият тим, излязъл от група на Европейско първенство без да допусне гол.