на живо

"Ла Фурия Роха" посече Англия в края и е на европейския връх (ГАЛЕРИЯ)

Испания стана шампион на Стария континент за рекорден четвърти път

Reuters
 

Испания е новият футболен властелин на Стария континент! "Ла Фурия Роха" триумфира на Евро 2024, след като победи с 2:1 Англия във финала, игран на Олимпиащадион в Берлин.

Така испанците стъпиха на европейския връх за рекорден четвърти път (2024, 2012, 2008 и 1964 г.).

За Англия остава разочарованието от втория пореден загубен финал в турнира, което се случва за първи път в историята. В предишното издание - през 2021 г., отборът на Гарет Саутгейт отстъпи на Италия с 2:3 след изпълнение на дузпи.

Снимка: Reuters

Тази вечер, след тактическо надиграване с едва 1 точен удар до почивката, Нико Уилямс даде аванс на Испания в началото на втората част.

Той стана вторият най-млад автор на гол във финал на еврошампионат със своите 22 години и 2 дни. №1 е Пиетро Анастаси (Италия, 1968), който бележи на 20 години и 64 дни.

 

"Трите лъва" обаче изравниха в 73' чрез влезлия като резерва Коул Палмър. Плеймейкърът на Челси е шестият футболист от английската Висша лига, разписвал се на еврофинал. Той се нареди до Люк Шоу (Манчестър Юнайтед, 2021), Хуан Мата и Фернандо Торес (Челси, 2012), Давид Силва (Манчестър Сити, 2012) и отново Торес (2008, Ливърпул).

Снимка: Reuters

С асистенции се отличиха Ламин Ямал и Джуд Белингам, които влязоха в историята. Със своите 17 години и 1 ден испанецът стана най-младият с голов пас на еврофинал, а Белингам - на 21 години и 15 дни, излезе трети в класацията. Между тях е германецът Бернд Шустер, сторил същото на 20 години и 183 дни през 1980 г.

Ямал вече дели постижението за най-много асистенции на еврошампионат. Той има 4, с колкото са още Стивън Цубер (Швейцария, 2020), Аарън Рамзи (Уелс, 2016), Еден Азар (Белгия, 2016) и Любинко Друлович (Сърбия, 2000).

Победното попадение за селекцията на Луис де ла Фуенте реализира появилият се като смяна Микел Оярсабал 4 минути преди края. Звездата на Реал Сосиедад се възползва от центриране на Марк Кукурея и преодоля Джордан Пикфорд. В ситуацията останаха съмнения за засада, но те бяха разсети след намеса на системата за видеоповторения (VAR).

Снимка: Reuters

Голът е рекорден 15-и за Испания на първенството. В историята на еврофиналите няма по-резултатен отбор в рамките на едно издание.

В оставащите минути англичаните се впуснаха в масирана атака и бяха близо до ново изравняване. В 90' Деклан Райс стреля с глава след корнер, но вратарят Унай Симон отрази. Марк Гехи направи добавка, а в неочакван герой за "Ла Фурия Роха" се превърна Дани Олмо, който изби от голлинията.

Снимка: Reuters

В крайна сметка треньорът на Испания Луис де ла Фуенте стана третият най-възрастен, извел тима си до триумфа. Той е на 63 години и 23 дни. Пред него са Ото Рехагел (Гърция, 2004) - 65 години и 330 дни, и Луис Арагонес (Испания, 2008) на 69 години и 337 дни.

Победата под негово ръководство е осма поредна за Испания. По-дълга серия иберийците имаха само през 2010 г., когато начело беше легендата Висенте дел Боске. Тогава записаха 12 поредни успеха.

От финала на Шампионската лига през 2002 г. насам "Ла Фурия Роха" и местните клубове са стигнали до 23 спора за трофей срещу 23 представители на други страни. Всички тези сблъсъци са с испански победител.

Снимка: Reuters

Същевременно мачът тази вечер бе под №45 за Англия на еврофинали. "Трите лъва" са изиграли повече срещи от всеки друг тим, който не е печелил титлата. Второто място е за Белгия с 26.

Чакането продължава и за Хари Кейн. Капитанът на островитяните няма спечелен трофей в кариерата си до момента.

Във финалите на Евро 2021 и Евро 2024 - съответно срещу Италия и Испания, той направи само 1 докосване на топката в противниковото наказателно поле. С 2 е Джак Грийлиш. Крилото обаче записа общо 21 минути на терена преди 3 години, а в настоящото издание остана извън състава.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pubity Sport (@pubitysport)