на живо

Началото на края? Роналдо изигра последния си мач на европейско! (ВИДЕО)

Кога ще се пенсионира португалецът?

 

Кристиано Роналдо изигра последния си мач на европейско първенство! 

Отпадането на неговата Португалия от Франция след дузпи на четвъртфинал сложиха край на мечтата на един от най-великите футболисти в историята да приключи с кариерата си в националния тим с нов триумф. 

Роналдо изигра 212 мача за Португалия до момента, като това отдавна го нарежда на първата позиция в тази графа. Втори е вече отказалият се Жоао Моутиньо със "скромните" 146 мача. 

Роналдо е и топ голмайстор на Португалия със 130 попадения. След него с 47 е отказалият се от футбола през 2002 г. Паулета. 

Снимка: Reuters

Така че може категорично да кажем, че от 2003 г. насам националния тим на Португалия е в своята ера "Кристиано Роналдо". През този период той успя да изведе тима и до европейската титла от 2016 г. През 2004 г. тимът загуби финала на домашна сцена от Гърция.

 

През 2019 г. Португалия триумфира в Лигата на нациите. 

На Световно първенство най-доброто представяне на "мореплавателите" с Роналдо в състава е четвъртото място от 2006 г. 

Кристиано прави своя дебют за Португалия на 18 години 6 месеца и 15 дни. Той влиза като смяна на легендата Луиш Фиго в 46-ата минута на приятелския мач срещу Казахстан. 

За първия му гол трябва да почакаме до 12 юни 2004 г., когато той отбелязва във вратата на Гърция в груповата фаза на онова злополучно европейско първенство. 

Снимка: Reuters

На европейски първенство Роналдо се е разписвал 14 пъти в 30 срещи.

 

В момента той е на 39 години и шампионатът в Германия беше първият такъв на Стария континент, в който не успя да вкара гол. 

Снимка: Reuters

През 2004 г. той има 2 попадения, през 2008 - едно, през 2012 - три, през 2016 - три, а Евро 2021 беше най-успешното му откъм голове с 5 попадения. 

"Никога не съм се страхувал от предизвикателство и да се откажа е нещо, което няма как да очаквате от мен. Това обаче определено е последното ми европейско първенство в кариерата. Невероятно е какво ми донесе футболът. Радостта от играта, радостта да видя моите фенове щастливи, моето семейство и обичта, която хората изпитват към мен", каза Роналдо за вестник "А Бола" от Германия. 

 

Все още не е ясно кога Роналдо ще сложи окончателен край на кариерата си. Той рядко коментира темата. Засега е ясно, че ще продължи да играе в Ал Насър в Саудитска Арабия.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Cristiano Ronaldo (@cristiano)

"Още една година и всичко свършва. Може и две, не знам", каза наскоро половинката на звездата Джорджина.

 Предстои да разберем, но със сигурност футболът няма да е същият без Кристиано Роналдо!