на живо

"Никога не съм тежал 110 кг": Унгарец подлуди феновете на Евро 2024 (СНИМКИ)

Лекарите карат Мартин Адам да спре с футбола

 

Нападателят на унгарския национален отбор Мартин Адам нашумя на Евро 2024 дори без да е вкарал.

Игра 15 минути за Унгария срещу Швейцария (1:3) и стана звезда в социалните мрежи.

Снимката на тъча на футболиста и отличителните черти са налице. Фотото събра 2.5 милиона гледания в Х акаунта на Out Of Context Football. Други публикации в социалните мрежи - повече от 3 милиона гледания.

"Прилича по-скоро като шотландски ръгбист", "Това е, което Пеп и неговите последователи се опитаха да ни отнемат. Истинският футбол се завръща", "Това е футболистът, който най-малко прилича на футболист в историята!" – в рамките на няколко часа повече от 200 публикации за героя се появиха само в платформата Х.

Някои бързо си спомниха и цитата му преди форума в Германия: "Помните ли какво направихте по време на последното европейско?" - "Разбира се, пих бира у дома!" Коментарите бяха еднопосочни: Очевидно е!

 

Според мнозина Адам, който отглежда и атрактивна рижа брада, тежи над 100 кг. В официалната статистика на шампионата срещу името му са изписани 83 килограма. Може би наистина не отговаря на визуалното впечатление, но това са единствените факти.

В младостта си той е страдал от проблеми с дишането - през сезон 2014/15 лекарите дори му препоръчват да се оттегли от професионалния спорт.

"Беше ми трудно да дишам под напрежение. Ходих на прегледи и накрая лекарите ме посъветваха да спра с футбола. Не ги послушах и постепенно всичко се оправи", каза футболистът.

Когато Адам беше помолен да назове точното си тегло, той отказа: "Не е тайна, но не искам теглото ми да бъде предмет на дискусия в пресата или сред феновете. Много пъти съм чел, че тежа поне 110 кг. Никога не съм бил дори близо до това число."

През 2022 г. отслабва видимо, отбелязвайки, че е получил помощ от професионален диетолог: "Очевидно е, че идеалното състезателно тегло за всеки спортист е различно, в зависимост от неговата физика. Бил съм голям човек през целия си живот. Аз съм роден с тази дарба и трябва да я използвам максимално. Очевидно ми помага това, че съм голям: мога да използвам тялото си, да протегна ръце и да покривам топката в единоборства.

Мартин изобщо не се интересува от външния си вид, жена му дори го подстригва. Тя не вижда никакви проблеми с теглото: "Мисля повече за това как играя футбол. По-добре е играта ми да говори вместо външния ми вид."

 

Мечтае да живее на село - градската суматоха го вбесява.

"Винаги съм бил и ще бъда селско момче. Въпреки че живея в града, не ме привлича. След края на кариерата ми, с жена ми и детето ми ще се преместим в родното село. Вече строим къща. В близост до къщата на родителите ми, където отглеждат домати, чушки и картофи...

Не обичам задръствания, тези постоянни задръствания... Всички са нервни, всички бързат, всички натискат клаксоните. Не мога да свикна."

 

Адам играе за южнокорейския Улсан Хюндай, въпреки че през 2022 г. към него имаше интерес от клубове в Италия, Полша и САЩ.

Преди да потегли на изток, Мартин отбеляза 31 гола в 32 мача за унгарския Пакш и става първият играч в унгарското първенство от 41 години насам с 30+ гола за сезон.

При избора на отбор Адам се консултира със старши треньора на унгарския национален отбор Марко Роси: "Той подкрепи този трансфер. За мен е много важно да играя за националния отбор и те ми обещаха, че ако играя добре и вкарвам, мога да разчитам на повиквателна."

Първата покана идва едва на 27 години. "Мисля, че всяко дете, което започва да играе футбол, гледа играчите на националния отбор с отворена уста и мечтае да бъде на терена по време на националния химн. Същото беше и с мен и, разбира се, съм горд да представлявам Унгария."

Сега той мечтае да заиграе на Острова. "Винаги съм харесвал английския футбол, където силата и физиката преобладават. Опитвам се да използвам физически умения пред вратата."

Ако Адам се докаже на Евро 2024, шансовете му ще се увеличат.