на живо

Първи изгонен от европейското: Косовар, направил албански знак пред сърби (ВИДЕО)

Заради провокации към феновете

 

Първа "жертва" на европейската футболна централа УЕФА на шампионата на Стария континент! Той не е нито треньор, нито футболист, а... журналист от Косово.

От УЕФА са отнели акредитацията на Арлинд Садику - пратеник на косовската телевизия "Artmotion". Причината е негова провокация към сръбските запалянковци по време на загубата от Англия. 

Тогава той застана пред агитката и направи знак за орел - нещо, което сърбите считат за обидно заради войната в Косово. 

Снимка: Instagram

Работодателите на Садику са получили писмо, в което от УЕФА заявяват, че достъпът до европейското и всички събития в Германия му е отказан заради "неприемливо поведение на мача Англия - Сърбия". 

 

Сърбия е една от страните, които не признават независимостта на Косово, обявена през 2008 г. В Европа това са още Испания, Румъния, Гърция, Словакия, Кипър, а също така Русия, Беларус и Украйна, които я смятат за територия на Сърбия. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Arlind Sadiku (@arlindsadiku89)

Садику предаваше от стадиона точно пред сектора на сърбите, които крещяха "Косово е сърцето на Сърбия!". В края на включването си той се обърна и демонстрира "орел".

"Показването на този символ не е и никога няма да бъде престъпление. Не съм обидил никого! Горд съм с този символ! Горд съм, че съм албанец и никога се съм се страхувал да го изрека, ако ще целият свят да е срещу мен", коментира Садику.

Снимка: Instagram