на живо

УЕФА проверява какво е това Велика Албания (ВИДЕО)

Сърбите пък се оплакаха от провокация от журналист

УЕФА проверява какво е това Велика Албания (ВИДЕО)
 

Европейската футболна централа (УЕФА) започна дисциплинарна процедура срещу албанската федерация заради действията на феновете на националния тим по време на мача с Италия. 

Албанците загубиха с 1:2, а по време на мача привържениците им хвърлиха предмети по терена, но не това е най-притеснителното. 

Федерацията може да отнесе огромно наказание заради плакат на Велика Албания. Той беше издигнат на стадиона в Дортмунд и част от феновете качиха снимки с него. 

Велика Албания е имагинерна държава, в която трябва да присъстват териториите на Балканите с преобладаващо албанско население. В нейните граници влиза не само територията на днешна Албания, а и част от Гърция, Северна Македония, Косово, Сърбия и Черна гора.

Снимка: Reuters

Темата за Велика Албания стана актуална след като през 2008 г. Косово обяви независимост. Страната не е призната от всички европейски държави. Испания, Румъния, Гърция, Словакия, Кипър, а също така Русия, Беларус и Украйна, смятат държавата за територия на Сърбия. 

От сръбска страна пък се жалват и заради знамето на Армията за освобождение на Косово, която в страната е обявена за терористична организация. 

Снимка: Reuters