на живо

Родителите му минаха по пътеката на смъртта, брат му играе за Гана, той е звездата на Испания

Семейната история на Нико Уилямс е достойна за филм и "Оскар"

Facebook/Instagram
 

Испания се класиране без напрежение за 1/8-финалите на Евро 2024, а огромна заслуга за това има и 21-годишният Нико Уилямс.

Той е най-добрият пример, че статистиката не играе на терена. Няма голове или асистенции в двете предишни победи (3:0 срещу Хърватия и 1:0 срещу Италия) до името му, но той направи много на терена.

Нико е по-малък от братята Уилямс, роден е на 12 юли 2002 г. и е един от най-големите таланти в испанския футбол.

Историята на братята Уилямс, Нико и Игнасио (Иняки), е толкова невероятна, че може да бъде превърната във филм за "Оскар" и вероятно техният труден житейски път е най-голямата причина те да са толкова упорити, да не се предават и да успеят във футбола.

Снимка: Facebook/Instagram

И двамата са били в Атлетик Билбао през целия си живот. И двамата са родени в Билбао, но родителите им са от Гана, откъдето буквално преминават кървавия път към новия си дом в Европа в началото на 90-те.

 

Мария и Феликс бягат от Гана в търсене на по-добро бъдеще. Дават всичките си спестявания на на мъж, който прекарва хора през границата. Идеята била да заминат за Англия, но той ги мами и те се озовават заседнали насред Сахара.

Снимка: Facebook/Instagram

Трябва да прекосят пустинята пеша, по горещ пясък, а в онзи момент Мария е бременна с Игнасио. Феликс често не усеща краката си под жаркия пясък. Вървят с техни приятели през Сахара, но за съжаление някои от тях не стигат до края и губят животите си. Погребани са по пътя...

Когато най-накрая стигат до Мелила - бивша испанска колония, те са арестувани. Намират адвокат, който ги съветва да излъжат и да кажат, че идват от разкъсван от война район. Мария и Феликс са готови на всичко и казват, че са от Либерия.

Това им помага и те срещат свещеник, който им урежда документи за престой в Испания. Освен това им намира работа и скоро след това се ражда Игнасио (15 юни 1994 г.).

Местят се в Памплона и Нико се ражда там. Едва когато Игнасио става на 18 години, разбира през какво са минали майка му и баща му, а скоро след това Нико чува за първи път житейската история на своите близки.

След мача с Италия Нико влезе с малко закъснение в съблекалнята, след като получи наградата за играч на мача, където съотборниците му от националния отбор го посрещнаха с аплодисменти. Веднага щом вдигна телефона, първо получи аудио съобщение от брат си Игнасио. "Това е специален момент за семейство Уилямс", каза Нико.

Снимка: Facebook/Instagram

Игнасио играе като нападател, а преди две години смени националността си и вече е част от националния отбор на Гана.

Снимка: Facebook/Instagram