на живо

Ще има ли плейоф за трето място на Евро 2024?

Ето каква ще бъде съдбата на загубилите полуфиналите

 

Испания, Франция, Англия и Нидерландия са отборите, които стигнаха до полуфиналите на Евро 2024. На 14 юли (неделя), на Олимпиащадион в Берлин, ще бъде коронясан новият шампион на Стария континент. Само два тима ще стигнат до този мач.

Каква обаче ще бъде съдбата на загубилите в полуфиналите?

Те ще стягат куфарите за дома. Това е така, защото мач за третото място на европейско първенство не се провежда след турнира от 1980 г.

Колко пъти е имало такъв двубой?

 

В историята на еврофиналите само 6 пъти е имало среща за бронзовите отличия. Това се случва през 1960 г. (б.а. - спечеленa от бивша Чехословакия), 1964 г. (Унгария), 1968 г. (Англия), 1972 г. (Белгия), 1976 г. (Нидерландия) и за последно през 1980 г. в Италия. Тогава бивша Чехословакия се справя с домакина след 9:8 след дузпи и 1:1 в редовното време.

Оттогава има 10 европейски първенства, които се играят без плейоф за трето място, за разлика от световното първенство, където присъства подобна среща в програмата.

Снимка: Reuters

Защо е предприета тази промяна?

Обосновката за премахване на плейофа за трето място на европейско първенство е сериозна, защото след като пропусне финала, последното нещо, което всяка губеща нация иска да прави, е да играе за бронзов медал.

Ако се замислим, все пак третото място би било успех, но тъй като подобен двубой се провежда само 1-2 дни след полуфиналите, то ентусиазмът на феновете и участниците не би бил толкова голям.

Така че шампионатът е Германия ще бъде 11-ият пореден, на който мач за бронза няма да има. Дали УЕФА някога ще преосмисли решението си е доста трудно да се каже.