на живо

УЕФА проверява какво е това Велика Албания (ВИДЕО)

Сърбите пък се оплакаха от провокация от журналист

 

Европейската футболна централа (УЕФА) започна дисциплинарна процедура срещу албанската федерация заради действията на феновете на националния тим по време на мача с Италия. 

Албанците загубиха с 1:2, а по време на мача привържениците им хвърлиха предмети по терена, но не това е най-притеснителното. 

Федерацията може да отнесе огромно наказание заради плакат на Велика Албания. Той беше издигнат на стадиона в Дортмунд и част от феновете качиха снимки с него. 

Велика Албания е имагинерна държава, в която трябва да присъстват териториите на Балканите с преобладаващо албанско население. В нейните граници влиза не само територията на днешна Албания, а и част от Гърция, Северна Македония, Косово, Сърбия и Черна гора.

Снимка: Reuters

 

Темата за Велика Албания стана актуална след като през 2008 г. Косово обяви независимост. Страната не е призната от всички европейски държави. Испания, Румъния, Гърция, Словакия, Кипър, а също така Русия, Беларус и Украйна, смятат държавата за територия на Сърбия. 

От сръбска страна пък се жалват и заради знамето на Армията за освобождение на Косово, която в страната е обявена за терористична организация. 

Снимка: Reuters

Както и от албански журналист, провокирал сръбската агитка по време на загубата от Англия с 0:1, показвайки двуглав орел - символа на Албания. 

След мача от федерацията на Сърбия официално се оплакаха от действията на Арлинд Садику. 

От друга страна сърбите могат да бъдат наказани заради знамена с текст "Косово е сърцето на Сърбия". От федерацията на Косово вече са повдигнали въпроса пред УЕФА.