на живо

В сблъсък с родината: Разбитите сърца на Евро 2024

Историята на Иван Балиу

Reuters
 

Да се родиш в чужда страна, а на 24-годишна възраст да представляваш родината на баща си. Такава е историята на десния краен защитник на испанския Райо Валекано Иван Балиу.

След 10 години в академията на Барселона – прочутата "Ла Масия", и участие в юношеските формации на Испания, Балиу започва да изостава от своите връстници и през 2013 г. е преотстъпен на португалския Ароука.

Три години по-късно бранителят представлява френския Метц на клубно ниво, а повиквателна от испанския национален отбор отдавна не е получавана. Надежда обаче все още има.

Бащата на Балиу - бивш кмет на региона Калдес де Малавела, е от албански произход и това представлява примамлива възможност. Скоро Иван се свързва с Албанската футболна федерация и разбира, че може да е част от отбора.

На 22 август 2017 г. получава албанско гражданство, а на 6 октомври същата година записва първия си мач с червената фланелка. Опонентът е добре познат. Звездната селекция на Юлен Лопетеги. На полувремето "Ла Фурия Роха" вече води с 3:0, а Балиу е изваден от игра.

След 13 мача с екипа на „орлите“ Иван Балиу Кампени се оказа в още по-причудлива ситуация. Поражение срещу Италия и равенството с Хърватия в първите 2 мача на Евро 2024 означаваха, че победа на Албания над родната му Испания щеше означава почти сигурно класиране напред.

Позитивен резултат не последва и след минималното поражение с 0:1 „орлите“ отпаднаха. За Балиу остава надеждата за участие на Евро 2028.

Снимка: Reuters

Автор на статията: Самуил Петров (стажант)