на живо

В сигурни ръце: Героите са под рамката

Ето кои 15 вратари са козовете с трофеи

В сигурни ръце: Героите са под рамката
 

Победителят на Евро 1972 с ФРГ и един от най-великите вратари на всички времена Сеп Майер вярва, че работата на най-добрия №1 е проста.

"Вратарят трябва да излъчва чувство на спокойствие и да се увери, че няма да заспи", смята 80-годишният бивш футболист.

Все още няма вратари, които се отбелязвали победни голове на еврофинали, но има 15 такива, които са имали сериозна роля за триумфа на своите тимове на шампионати на Стария континент.

Вратарите, печелили европейската титла:

2020: Джанлуиджи Донарума (Ит)
2016: Руи Патрисио (Порт)
2012: Икер Касияс (Исп)
2008: Икер Касияс (Исп)
2004: Антонис Никополидис (Гър)
2000: Фабиен Бартез (Фр)
1996: Андреас Кьопке (Гер)
1992: Петер Шмайхел (Дан)
1988: Ханс ван Брьокелен (Нид)
1984: Жоел Батс (Фр)
1980: Тони Шумахер (ФРГ)
1976: Иво Виктор (Чех)
1972: Сеп Майер (ФРГ)
1968: Дино Дзоф (Ит)
1964: Хосе Анхел Ирибар (Исп)
1960: Лев Яшин (СССР)

Вратарите с трофеи от европейски първенства са смесица от непоколебими играчи като легендарния Дино Дзоф и гръцкия крал с чиста мрежа Антонис Никополидис, както и величия като невероятния Лев Яшин от бившия Съветски съюз.

Дино Национале

По време на забележителната си кариера Дино Дзоф излъчва особена стабилност на вратата на Италия. Дино Национале, както го наричат, все още е най-възрастният футболист, станал световен шампион (б. а. - на 40 години и 4 месеца) и единственият от Ботуша, стъпвал на европейския и световния връх. На турнира през 1968 г. той помага на Италия да удържи равенството в първия мач срещу бивша Югославия за 1:1 след продължение. Във втория "адзурите" печелят с 2:0 два дни по-късно.

"Не заслужавахме да завършим наравно в първия мач", спомня си Дзоф. "Два дни по-късно обаче определено заслужавахме да победим. Допуснах един гол в три мача на финалите, но важното не беше играта на Дзоф, а победата на отбора."

Иво Виктор (бивша Чехословакия)

От еврофиналите през 1976 г. всички помнят изпълнението на дузпа на Антонин Паненка срещу легендарния немския страж Сеп Майер. Оттогава това знаменито копване на топката, която описва парабола и влиза в центъра на вратата, е копирано от мнозина футболисти, като някои от тях успяват, а други - не. С основна роля за триумфа на бивша Чехословакия е и вратарят Иво Виктор.

"Аз направих Антонин Паненка толкова известен. Направих ужасна грешка в последната минута на редовното време. Тръгнах към центриране, което бях сигурен, че лесно ще отразя, но Бернд Хьолценбайн стигна първи и ме прехвърли с глава. Последваха продължения. След това Паненка блесна с удара си в средата на вратата по време на дузпите. Понякога му напомням, че ако не бях направил тази ужасна грешка, никой нямаше да чуе за него", признава Иво Виктор.

Двата триумфа на Франция

И двата успеха на Франция на европейски първенства включват харизматични №1 на вратата. Шампионът от турнира през 1984 г. с "петлите4 от 1984 г. Жоел Батс е художник по душа, а по-късно пише поезия и се прочува с популярния детски албум L'Escargot (б. а. - "Охльовът").

През 2000 г. по време на шампионата в Белгия и Нидерландия Лоран Блан има ритуал, целувайки главата на вратаря Фабиен Бартез, което му носи короната срещу Италия - 2:1 след "златен гол", дело на Давид Трезеге.