на живо

Вълкът на Демирал докара проблеми на германския посланик в Турция

Правителството на страната подкрепи футболиста си

Reuters
 

Героят за Турция по време на осминафинала срещу Австрия от европейското първенство по футбол Мерих Демирал разпали международен скандал. 

Причината е жестът, който той използва, за да изрази радостта си след двете си попадения. Демирал направи вълк с пръсти, а този знак се свързва с терористичната и крайно дясна турска групировка "Сивите вълци". 

Местните власти в Германия осъдиха строго действията му, а в родината си той получи подкрепа. Правителството на Турция чак извика посланика на страната-домзакин на Евро 2024, за да дава обяснения.

Снимка: Reuters

Юрген Шулц е получил и протестна нота от Министерството на външните работи заради изказването на вътрешната министърка на Германия Нанси Фезер.

"Символите на турските десни екстремисти нямат място на нашите стадиони. Очакваме, че УЕФА ще разследва този въпрос и ще го накаже. Използването на европейското първенство като платформа на расизъм е напълно неприемливо. Чакаме УЕФА да разследва случая и да обмисли санкции", написа тя в социалните мрежи.

Самият Демирал заяви, че не съжалява за жеста и би го направил отново.

"Празнуването ми е свързано с турската идентичност, защото съм много горд, че съм турчин. Много съм щастлив и феновете ни се гордеят с нас. Видях на трибуните хора, които правят същия знак, така че това ми припомни, че и аз имах това предвид. И съм щастлив, че го направих", категоричен е футболистът. 

В парламента на Турция също са доволни от действията му.