на живо

Загуби родителите си рано, просеше храна на улицата и живееше в мазе

Опаковах торти, понякога вместо пари ми даваха бонбони, разказва вратарят на Румъния

Загуби родителите си рано, просеше храна на улицата и живееше в мазе
 

Днес румънският национален отбор ще се опита да направи нова сензация на Евро 2024. Една от заплахите за звездите на Нидерландия е вратарят Флорин Ница, който игра много вдъхновено в групова фаза и влезе в Топ 5 по спасени удари - с 12.

Това далеч обаче не е основният момент от живота му: като дете той губи и двамата си родители, живее в мазе в гето, бори се с наркомани и търси храна на улицата.

Ходи на църква всяка седмица, кара дълги години Dacia Sandero за 3000 евро и дори на 37 години е жаден за голям футбол.

Детството на Ница е кошмар

Флорин е роден в Букурещ на 3 юли 1987 г. по време на управлението на Николае Чаушеску. Много семейства се борят да оцелеят, включително родителите на Ница.

Когато е на 5, баща му умира. Всяка година след това става все по-трудно. Флорин бързо разбира, че е време да помогне на майка си.

"Ходих на работа, за да не останем на улицата. Трябваше да направя нещо. Носех много дрехи, за да ми е топло. Мислех до кого да седна, да си поговоря, за да ми дадат нещо за ядене", споделя стражът.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Joma Sport (@jomasport)

През 1994 г. майка му го води за първи път на стадиона, но той е изгонен от някои академии и е обявен за неперспективен.

В крайна сметка започва работа в сладкарска фабрика. "Опаковах торти, понякога вместо пари ми даваха бонбони. Мама вече беше много болна, нямахме пари, но беше много щастлива, когато се прибрах с торта. Много ме боляха краката, защото бях още малък и трябваше да стоя много време прав. Но разбрах, че трябва да издържа и да работя.

Понякога хората вече ме разпознаваха на улицата и помагаха. Преди да си легна, винаги броих парите си, за да разбера колко ми остават за утре", връща лентата назад Ница.

Когато е бил на 15 години, измамник си приписва къщата им и мами майка му. "Трябваше да се преместя в евтиния район на Ферентари и да се сгуша в мазе, което беше не повече от 20 квадрата. Когато си нещастно дете, само на света, трябва да имаш силата да устоиш и да не позволяваш на нещастието да те сломи. И не може да си вирнеш носа, трябва да останеш скромен", казва Флорин.

Година по-късно майка му умира и бъдещата звезда на националния отбор остава само със сестра си, баба и дядо също отдавна ги няма. На 18-годишна възраст Флорин зависи само от себе си.

"Все още ми е трудно да говоря за смъртта на майка ми. Не мога... Ако започна да разказвам, пак ще се разплача. Беше трагедия. Плаках много и имах чувството, че всичко е свършило за мен."